Gofry z pulpą owocową która zostaje po wyciskaniu soku z owoców
PRZEPYSZNE GOFRY POLECAJĄ SIĘ NA DESER !!!
Gofry z pulpą owocową jaka pozostaje po wyciskaniu soku z owoców to świetny pomysł na zdrowy deser i wykorzystanie resztek. Nic nie może się zmarnować. Ja taką pulpę wykorzystuję do różnych dań, robię ciasto, smażę placki lub właśnie gofry, dodaje do owsianki. Jak wyciskam sok z warzyw to pulpę wykorzystuję do zup czy jako zagęstnik do sosów. Można nadmiar także zamrozić na potem. Zapraszam was na pyszne goferki i życzę miłego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na gofry:
GOFRY Z PULPĄ OWOCOWĄ
Składniki:
- 300 g pulpy pozostałej po wyciskaniu soku z owoców (jabłka, banany, pomarańcze)
- 2 jajka
- 300 g napoju ryżowo-kokosowego lub mleka
- 100 g oleju
- 240 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 2 łyżki erytrytolu lub cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski wkładamy pulpę z wyciskanego soku z owoców - ja miałam ją z bananów, jabłek i pomarańczy. Jeżeli nie macie takiej pulpy to możecie zmiksować owoce i wycisnąć z nich sok.
Dodajemy jajka, napój ryżowo-kokosowy lub inny napój roślinny albo mleko, olej, mąkę oraz erytrytol i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy łyżką lub blendujemy.
Rozgrzewamy gofrownicę, nakładamy łyżką ciasto i smażymy gofry na rumiano. Następnie układamy je na kratce, aby wystygły. To bardzo ważne, bo wówczas pozostaną chrupiące a jak ułożycie na talerz lub jeden na drugi to się zaparzą i będą takie miękkie.
Gofry podajemy z cukrem pudrem, jogurtem, owocami, czekoladą lub bitą śmietaną.
Super pomysł zero waste!
OdpowiedzUsuńPomysłowe rozwiązanie kulinarne!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na niemarnowanie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Sama o czymś takim nie popmyślałam.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! gofry prezentują się przepysznie :)
OdpowiedzUsuń