Rogaliki drożdżowe z marmoladą
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - JAKIE ONE SĄ PYYYYYSZNE !!!
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj zapraszam was na najlepsze rogaliki drożdżowe. Musicie koniecznie je spróbować, to ciasto drożdżowe to jest absolutny hit. Po wyrobieniu nic się nie klei i pracuje się z ciastem wspaniale. Z tego ciasta zrobicie także bułeczki czy chałkę.
Zapraszam częstujcie się !!!!
Polecam wam także inne przepisy na rogaliki:
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 600 g mąki pszennej
- 300 ml letniego mleka
- 80 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 80 g cukru
dodatkowo
- marmolada
- białko do posmarowania rogalików
- 2-3 łyżki cukru do posypania rogalików
Przygotowanie:
Do miseczki wkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem. Rozcieramy i zostawiamy na kilka minut, aby zrobiły się płynne.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy żółtka. Wlewamy letnie mleko i roztopione masło. Dodajemy drożdże.
Wyrabiamy ciasto przez około pięć minut, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie ciasto dzielimy na cztery części.
Każdą cześć rozwałkowujemy na owalny placek i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy porcję marmolady i zawijamy rogaliki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy białkiem. Posypujemy cukrem i zostawiamy je jeszcze na 15 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut. Studzimy na kratce.
Jejku, jakie one smakowite!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takich rogalików.
OdpowiedzUsuńcudowne rogaliki
OdpowiedzUsuńWspaniale - bardzo dobre- polecam!!!
OdpowiedzUsuńWspaniale
OdpowiedzUsuń