Zakręcone drożdżówki z twarogiem i konfiturą cytrynową
Pyszne i obłędnie pyszne drożdżówki z twarogiem i konfiturą cytrynową. Zapraszam was dzisiaj na kolejne wypieki drożdżowe, co ja mam poradzić, że ja tak je kocham i mogę je piec codziennie. Do kawki, do herbaty czy kubka kakao, na śniadanie, na kolację czy na deser, wycieczkę będą idealne. Są tak mięciutkie i długo zachowują świeżość. Koniecznie musicie je spróbować.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
nadzienie
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- łyżka jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki konfitury cytrynowej
Przygotowanie:
Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.
Następnie na blacie podsypanym mąką rozwałkowuję ciasto na kształt prostokąta. Twaróg rozdrabniam widelcem z żółtkami, cukrem, jogurtem i konfiturą cytrynową. Farsz rozsmarowuję na całej powierzchni ciasta. Składam ciasto na trzy części, najpierw jedną cześć do środka potem drugą - ma powstać prostokąt. Ciasto lekko dociskam. Kroję na paski i je zawijam dwukrotnie tworząc spiralne bułeczki.
Układam je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Smaruje rozbełtanym białkiem. Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńWow, pyszne. Uwielbiam takie drożdżówki.
OdpowiedzUsuńPodkradam jedną, uwielbiam takie wypieki:)
OdpowiedzUsuńcały czas tu jestem i Cię podglądam :) takie drożdżówki uwielbiam i nie potrafię piec nic poza drożdżowymi i chlebami. Pozdrawiam Jaga
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite!
OdpowiedzUsuń