Babka ajerkoniakowa

 


WSPANIAŁA BABKA Z AJERKONIAKIEM !!! POKOCHACIE JEJ SMAK

Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na obłędną babkę z ajerkoniakiem. Mówię wam jaka ona jest pyszna, wilgotna i ten smak - delikatnie czuć ajerkoniak, jest przepyszna. Musicie ją sobie koniecznie zrobić. To taka moja propozycja na Wielkanocny stół, do kawki w każdej chwili bo babki są naprawdę super. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 

Polecam wam także inne przepisy na babki:


BABKA AJERKONIAKOWA


Składniki:

- 5 jajek
- 200 g cukru
- 230 ml oleju
- 250 ml ajerkoniaku
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do misy miksera i miksujemy je około 5 minut na puch. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. 

Następnie wlewamy olej i ajerkoniak cały czas miksując, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. 

Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę. 

Po upieczeniu ciasto chwilkę zostawiamy w blaszce, potem delikatnie wyjmujemy na kratkę, aby wystygła. Posypujemy cukrem pudrem. 







Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.