Babka ajerkoniakowa
WSPANIAŁA BABKA Z AJERKONIAKIEM !!! POKOCHACIE JEJ SMAK
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na obłędną babkę z ajerkoniakiem. Mówię wam jaka ona jest pyszna, wilgotna i ten smak - delikatnie czuć ajerkoniak, jest przepyszna. Musicie ją sobie koniecznie zrobić. To taka moja propozycja na Wielkanocny stół, do kawki w każdej chwili bo babki są naprawdę super.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na babki:
BABKA AJERKONIAKOWA
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 230 ml oleju
- 250 ml ajerkoniaku
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do misy miksera i miksujemy je około 5 minut na puch. Dodajemy cukier i dalej miksujemy.
Następnie wlewamy olej i ajerkoniak cały czas miksując, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.
Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę.
Po upieczeniu ciasto chwilkę zostawiamy w blaszce, potem delikatnie wyjmujemy na kratkę, aby wystygła. Posypujemy cukrem pudrem.
co za kolor! mniam!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiej babki. Pychota.
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio podobna , bardzo nam smakowała
OdpowiedzUsuńMusi pięknie pachnieć i obłędnie smakować!
OdpowiedzUsuńKolor od ajerkoniaku wygląda uroczo i jak musi ciekawie smakować:)
OdpowiedzUsuń