Ciasto francuskie ze szparagami, szynką, serem i szpinakiem
PYSZNY POMYSŁ NA OBIAD !!! SPRÓBUJ KONIECZNIE
Ciasto francuskie ze szparagami, szynką, serem i szpinakiem to super pomysł na obiad lub przekąskę na imprezę. Takie danie jest obowiązkowe w sezonie szparagowym, który niestety nie trwa zbyt długo a szkoda, bo ja osobiście szparagi uwielbiam. Jeżeli jeszcze nie jedliście takiego dania to zróbcie koniecznie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na obiady:
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 16 sztuk szparagów
- 8 plastrów szynki długo dojrzewającej lub szwarcwaldzkiej
- ketchup
- kilka listów świeżego szpinaku
- 80 g tartej mozzarelli
- zioła - bazylia i oregano
- łyżka oliwy
- rozbełtane jajko do posmarowania ciasta
- garść sezamu do posypania
Przygotowanie:
Ciasto francuskie dzielimy na osiem części. Na każdej rozsmarowujemy ketchup, posypujemy ziołami i układamy listki szpinaku, szynkę, szparagi posmarowane oliwą, ser.
Każdy kawałek zlepiamy pośrodku, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.
wspaniała przystawka!
OdpowiedzUsuńU mnie w domu to nawet ujdzie jako pełnowartościowy obiad!
OdpowiedzUsuńTakie wiosenne pyszności, aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńPyszności.
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń