Ciasto makowe z kremem budyniowym

 


OBŁĘDNE W SMAKU CIASTO Z BUDYNIOWYM KREMEM !!!

Zapraszam was dzisiaj na pyszne ciasto makowe z kremem budyniowym. Ciasto jest łatwe do przygotowania i każdy sobie z nim poradzi bez problemu. Możecie takie ciacho zrobić na Wielkanoc a także na urodziny. Będzie wam smakowało. 
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia. 



CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM


Składniki:

- 5 jajek
- 130 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- 50 g roztopionego masła
- 180 g mielonego maku
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier cały czas miksując. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę i proszek, wsypujemy mak. Na koniec wlewamy roztopione i przestudzone masło. Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem (tylko spód) i wykładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. Studzimy. 

Krem
- 1 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 budynie śmietankowe 
- 200 g masła 
- skórka starta z 1 cytryny 
dodatkowo - słoik dżemu z porzeczki, 2-3 garście migdałów 

Do garnka wlewamy 750 ml mleka i wsypujemy cukier. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Zagotowujemy mleko, dodajemy masło i gotujemy, aż się rozpuści. Wlewamy budyń i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy skórkę z cytryny. Budyń przykrywamy folią i studzimy. 

Ciasto kroimy na dwa placki. Na jednym rozsmarowujemy dżem, następnie cześć kremu, przykrywamy drugim plackiem i rozsmarowujemy resztę kremu. Płatki migdałów prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto. Schładzamy w lodówce.







Komentarze

  1. Wow, nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłem kiedyś podobne.Szkoda, że tylko mały kawałek. Było super.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mak taki suchy, prosto z opakowania ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować, po składnikach wydaje się że będzie smaczny 👍🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to jest jakiś szał i obłęd! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wygląd jest obłędny. Wypróbuję z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszelkie makowce i już zapisuję. Pięknych Świąt Ci życzę Marzenko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Basiu. Wam również kochana cudownych Świąt 😃

      Usuń
  8. Chciałabym się zapytać o krem. Rozumiem, że masło dodajemy do mleka. Czy po ostudzeniu krem jest gotowy do przekładania???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak po ostudzeniu jest gotowy do przełożenia ciasta 😃

      Usuń
  9. Czym mozna zastapic migdaly u mnie nikt nie przepada za nimi:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz posypać innymi posiekanymi orzechami lub czekoladą

      Usuń
  10. Wygląda niezwykle smacznie, aż ma się ochotę na słodycze :) Z chęcią przetestuję Twój przepis, bo uwielbiam wszystkie ciasta z kremem. Niestety zwykle to prawdziwe bomby kaloryczne, co przekłada się na zwiększony obwód bioder... A znalazłam u Ciebie mnóstwo pyszności, których muszę spróbować! Na szczęście mam w domu pomocników, więc nie pochłonę wszystkiego sama. Bardzo fajnie, że w miarę prosto tłumaczysz etap przygotowań. Niektórzy piszą tylko dwa zdania, jakby reszta była oczywista, a osoby początkujące mają problem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko ten przepis zachęca mnie do zrobienia tego ciacha. Mam pytanie czy można mak pomoczyć w mleku?

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma potrzeby moczenia maku Kasiu. Pozdrawiam 😃

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.