Ciasto makowe z kremem budyniowym
OBŁĘDNE W SMAKU CIASTO Z BUDYNIOWYM KREMEM !!!
Zapraszam was dzisiaj na pyszne ciasto makowe z kremem budyniowym. Ciasto jest łatwe do przygotowania i każdy sobie z nim poradzi bez problemu. Możecie takie ciacho zrobić na Wielkanoc a także na urodziny. Będzie wam smakowało.
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na ciasta:
CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM
Składniki:
- 5 jajek
- 130 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- 50 g roztopionego masła
- 180 g mielonego maku
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier cały czas miksując. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę i proszek, wsypujemy mak. Na koniec wlewamy roztopione i przestudzone masło. Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem (tylko spód) i wykładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. Studzimy.
Krem
- 1 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 budynie śmietankowe
- 200 g masła
- skórka starta z 1 cytryny
dodatkowo - słoik dżemu z porzeczki, 2-3 garście migdałów
Do garnka wlewamy 750 ml mleka i wsypujemy cukier. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Zagotowujemy mleko, dodajemy masło i gotujemy, aż się rozpuści. Wlewamy budyń i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy skórkę z cytryny. Budyń przykrywamy folią i studzimy.
Ciasto kroimy na dwa placki. Na jednym rozsmarowujemy dżem, następnie cześć kremu, przykrywamy drugim plackiem i rozsmarowujemy resztę kremu. Płatki migdałów prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto. Schładzamy w lodówce.
bardzo apetyczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo słoneczko 😃
UsuńWow, nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńKochana jest obłędne w smaku 😃
UsuńNie cierpię maku.
OdpowiedzUsuńNo cóż 😃
UsuńJadłem kiedyś podobne.Szkoda, że tylko mały kawałek. Było super.
OdpowiedzUsuńMaruda
Ojoj no to szkoda, że tylko mały 😃
UsuńCzy mak taki suchy, prosto z opakowania ?
OdpowiedzUsuńTak suchy 😃
UsuńMuszę spróbować, po składnikach wydaje się że będzie smaczny 👍🙂
OdpowiedzUsuńJest przepyszne 😃
UsuńAleż to jest jakiś szał i obłęd! Pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana 😃
UsuńJuż wygląd jest obłędny. Wypróbuję z przyjemnością!
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana i pozdrawiam 😃
UsuńUwielbiam wszelkie makowce i już zapisuję. Pięknych Świąt Ci życzę Marzenko.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Basiu. Wam również kochana cudownych Świąt 😃
UsuńChciałabym się zapytać o krem. Rozumiem, że masło dodajemy do mleka. Czy po ostudzeniu krem jest gotowy do przekładania???
OdpowiedzUsuńTak po ostudzeniu jest gotowy do przełożenia ciasta 😃
UsuńCzym mozna zastapic migdaly u mnie nikt nie przepada za nimi:(
OdpowiedzUsuńMożesz posypać innymi posiekanymi orzechami lub czekoladą
UsuńWygląda niezwykle smacznie, aż ma się ochotę na słodycze :) Z chęcią przetestuję Twój przepis, bo uwielbiam wszystkie ciasta z kremem. Niestety zwykle to prawdziwe bomby kaloryczne, co przekłada się na zwiększony obwód bioder... A znalazłam u Ciebie mnóstwo pyszności, których muszę spróbować! Na szczęście mam w domu pomocników, więc nie pochłonę wszystkiego sama. Bardzo fajnie, że w miarę prosto tłumaczysz etap przygotowań. Niektórzy piszą tylko dwa zdania, jakby reszta była oczywista, a osoby początkujące mają problem.
OdpowiedzUsuńMarzenko ten przepis zachęca mnie do zrobienia tego ciacha. Mam pytanie czy można mak pomoczyć w mleku?
OdpowiedzUsuńNie ma potrzeby moczenia maku Kasiu. Pozdrawiam 😃
OdpowiedzUsuń