Kurczak po toskańsku
Zapraszam was dzisiaj na pyszny i szybki obiadek. Koniecznie spróbujcie - będzie wam smakował. Filet z kurczaka w pysznym sosie z serka mascarpone, szpinak i suszone pomidory. Zapraszam - częstujcie się.
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- przyprawa gyros
- sól i pieprz
- szczypta ostrej papryki
- kilka suszonych pomidorów
- 3 garście świeżego szpinaku
- 130 g serka mascarpone
- łyżka oleju
- szklanka wody
Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry i polewamy olejem, mieszamy. Przyprawiamy przyprawą gyros. Podsmażamy je na patelni.
Na drugą patelnię wlewamy szklankę wody i dodajemy serek mascarpone. Dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę. Dodajemy suszone pomidory i zagotowujemy.
Następnie dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 20 minut.
Następnie dodajemy szpinak i dusimy jeszcze 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
Podajemy z czym lubimy - może być ryż, kasza czy makaron, ziemniaki, ulubiona surówka czy warzywa.
Kurczaka w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Pychota.
OdpowiedzUsuńlubię, robię często latem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Ale zamiast szpinaku dodaję czarne oliwki i oregano. Niestety nie wszyscy lubią szpinak (nad czym boleję, bo ja go uwielbiam). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń