Sernik

 


Sernik - wspaniały, delikatny, rozpływający się w ustach. Jeżeli kochacie serniki tak jak ja to koniecznie musicie zrobić ten. Smakuję po prostu obłędnie i zawsze wychodzi, bo testowało go już wiele osób a ja sama robiłam go już kilkanaście razy i w końcu pojawia się także na blogu. Jest to także idealna propozycja na świąteczny stół. Spróbujcie. Jestem pewna, że go pokochacie tak jak ja. 
Zapraszam i życzę smacznego. 


SERNIK 


Składniki:

ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko, 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 250 g cukru trzcinowego
- 2 jajka, 3 żółtka,
- 120 ml oleju
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe

Do miski włożyć mąkę, posiekane masło, jajko i żółtko i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, ciasto wyłożyć na blaszkę (36x24) i rozprowadzić palcami na całej powierzchni.

Do dużej miski włożyć jajka i żółtka, cukier i cukier waniliowy i zmiksować na puszystą masę. Budynie wymieszać z mlekiem w osobnej misce. Do masy jajecznej przy włączonym mikserze wlać olej, dodawać ser i na końcu wlać budynie. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być. Masę wylać na spód.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i wstawić ciasto na 1 godzinę - nie można zaglądać do piekarnika podczas pieczenia, grzanie góra-dół, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 15 minut. 

Otworzyć piekarnik i zostawić jeszcze ciasto na 15 minut, wyjąć i wystudzić. Sernik można posmarować kajmakiem lub polać czekoladą.






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.