Kopytka z twarogiem i cebulką
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 3 małe cebule
- 120 g mąki pszennej
- sól i pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oleju
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 3 małe cebule
- 120 g mąki pszennej
- sól i pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oleju
Składniki:
Składniki:
- 200 g masła
- 100 g erytrytolu lub cukru
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g czekolady - u mnie 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej
Przygotowanie:
Masło kroimy i wkładamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści. Gotujemy dalej cały czas mieszając, uważamy aby masło się nie przypaliło. Masło gotujemy tak długo, aż zrobi się lekko karmelowe i będzie wyczuwalny orzechowy zapach. Trwa to kilka minut.
Masło przelewamy do miseczki i odstawiamy aby wystygło, można schować do lodówki.
Do miski przekładamy masło, dodajemy erytrytol lub cukier i jajka i miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżka lub mikserem. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy, mieszamy.
Z ciasta formujemy kulki i lekko je spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
NAJLEPSZY OMLET BUDYNIOWY !!!
Składniki:
Ubijamy białka. Dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę orkiszową i budyń. Mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię i spryskujmy ją olejem, wylewamy ciasto i smażymy omlet pod przykryciem na małym ogniu z dwóch stron.
Ja podałam omlet z frużeliną jabłko gruszka, sosem toffi i czekoladowym, kawałkami czekolady proteinowej.
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I WARZYW
Składniki:
Ziemniaki myjmy i kroimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy marchewkę z groszkiem, szparagi, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą, szpinak.
Wlewamy olej i wsypujemy przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy warzywa przez 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut.
Gotowe ziemniaki z warzywami przekładamy do miseczek i posypujemy tartym parmezanem.
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 270 g oleju
- 440 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g owoców (u mnie truskawki i rabarbar)
kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 80 g mąki pszennej
- 60 g cukru
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.
Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą.
Blaszkę (42x25) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Układamy owoce.
Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą (rozcieramy) za pomocą palców.
Kruszonką posypujemy ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50-60 minut. I już. Kilka minut i mamy wspaniałe ciacho.