Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 270 g oleju
- 440 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g owoców (u mnie truskawki i rabarbar)
kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 80 g mąki pszennej
- 60 g cukru
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.
Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą.
Blaszkę (42x25) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Układamy owoce.
Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą (rozcieramy) za pomocą palców.
Kruszonką posypujemy ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50-60 minut. I już. Kilka minut i mamy wspaniałe ciacho.
Uwielbiam takie ciasto. Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje Wioluś :-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuje bardzo i pozdrawiam :-)
UsuńPycha ciacho Marzenko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Iwonko :-)
UsuńSuper przepis. Skorzystam. Przyznam się, że czasem robię więcej kruszonki i sama ją na "surowo" wcinam. Może to i niezbyt zdrowe, ale na coś w końcu trzeba umrzeć ;)
OdpowiedzUsuńMoja siostra tak ma, że podjada kruszonkę lub surowe ciasto :-)
Usuńprzybywam po kawałek!
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńAleż narobiłaś mi ochoty na takie ciasto:)uwielbiam rabarbar!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
Usuń