Ciastka z ciasta francuskiego z budyniem
MEGA PYSZNE I SZYBKIE CIASTKA Z BUDYNIEM !!!
Witam się z wami i od samego rana zapraszam na bardzo pyszny, łatwy i szybki deser. Ciasta z ciasta francuskiego z budyniem, mówię wam jakie one są pyszne. Robiłam je już kilka razy i mojej rodzince bardzo smakowały, jestem pewna, że posmakują także wam.
Składniki:
- dwa opakowania ciasta francuskiego
- kilka łyżeczek dżemu
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła
Przygotowanie:
Przygotowujemy krem budyniowy - do garnka wlewamy 750 ml mleka, dodajemy cukier i masło. Gotujemy i mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą a mleko będzie gorące. W pozostałym mleku mieszamy budynie, obie mąki i jajko. Wlewamy masę do garnka z mlekiem i jeszcze chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty lub prostokąty. Układamy podwójne kawałki na blaszce wyłożonej papierem i dociskamy brzegi widelcem. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut i studzimy na kratce. Następnie ciastka kroimy na pół. Smarujemy dżemem i nakładamy krem budyniowy, przykrywamy ciastem.
Posypujemy cukrem pudrem i już mamy gotowy obłędny deser. Przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień są równie pyszne i chrupiące.