Chłodnik na maślance
CHŁODNIK NA MAŚLANCE
Składniki:
- 1 l maślanki
- 2 długie zielone ogórki
- pęczek rzodkiewek
- garść koperku
- ząbek lub dwa czosnku
- łyżka oliwy
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ogórka obieramy ze skórki. Ścieramy go na tarce na dużych oczkach, tak samo robimy z rzodkiewką.
Dodajemy warzywa do maślanki. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, koperek, miód i oliwę.
Wszystko razem mieszamy i już mamy gotowy pyszny chłodnik.
Ja lubię go podawać z grzankami lub ziemniakami w mundurkach.
Matko, jak ja dawno nie jadlam chłodnika.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Wioletko :-)
Usuńwieki całe nie jadłam chłodnika:)
OdpowiedzUsuńW sezonie letnim musi być u mnie kilka razy :-)
UsuńNigdy nie jadłam takiego chłodnika.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
Usuń