Dżem z porzeczek
PRZEPYSZNY DOMOWY DŻEM PORZECZKOWY !!!!
Mam dla was dzisiaj przepis na domowy dżem porzeczkowy. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam robić dżemy i cieszyć się ich smakiem zimą. Te ze sklepu tak nie smakują jak domowe. Bardzo lubimy dżem z porzeczki do kanapek, ciast, naleśników. Może przyda wam się przepis.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na domowe dżemy
DŻEM Z PORZECZEK
Składniki:
- 1,5 kg czarnej porzeczki
- 0,5 kg czerwonej porzeczki
- 600-800 g cukru
Przygotowanie:
Porzeczki trzeba obrać z gałązek. Włożyć je do szerokiego garnka i wsypać cukier - ja na początku daje 600 g a potem ewentualnie dosypuje więcej - wszystko zależy od tego jak słodkie są porzeczki i jaki smak chcemy uzyskać. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, aż dżem uzyska gęstą konsystencję. Dzieje się to dość szybko bo porzeczka ma dużo pektyny. Dżem przekładam do wyparzonych słoiczków i zakręcam.
Przykrywam je deską i ręcznikiem lub kocem. Zostawiam na noc. Rano wynoszę je do piwnicy. Taki dżemik naprawdę super smakuje i pasuje do wielu ciast a także na kanapki.
Uwielbiam taki dżem do świeżutkiej chałki.
OdpowiedzUsuńWitam ! mam pytanie czy do zrobienia dzemow na zime mozna dac erytrytol jako zamiennik bialego cukru,. Pozdrawim
OdpowiedzUsuń