Pierogi z jagodami
PRZEPYSZNE PIEROGI Z JAGODAMI !!! ZAPRASZAM
Pyszne pierogi z jagodami to dla mnie pozycja obowiązkowa w sezonie letnim, tak samo jak jagodzianki. Muszą być i koniec. Poza tym ja uwielbiam pierogi z różnymi nadzieniami, zarówno na słodko jak i na wytrawnie. I mogę je jeść co drugi dzień.
Jest tylko jedno ale w moim przypadku, nie za bardzo lubię je lepić. Jak już się za nie wezmę to przygotowuje sobie dzień wcześniej farsze i na drugi dzień ciasto i działam. Robię wówczas ich nawet ponad 100 sztuk i mrożę. A jak to jest u was ? lubicie pierogi ? jakie najbardziej ? ja wszystkie !!!
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na pierogi:
PIEROGI Z JAGODAMI
Przygotowanie: 1,5 godziny
Ilość porcji: 4-6
Składniki:
ciasto na pierogi
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 ml gorącej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 ml gorącej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
farsz
- 500 g jagód
- 2-3 łyżki cukru pudru lub erytrytolu
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy mąkę, sól, olej i gorącą - świeżo przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie to uważajcie, aby się nie poparzyć.
Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut.
Jagody mieszamy z cukrem - pamiętajcie aby wcześniej dokładnie jagody wypłukać w wodzie i osuszyć.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę soli i łyżkę oleju do wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut.
Ja podsmażyłam pierożki na maśle i podałam je z jogurtem z dodatkiem erytrytolu.
Ale zrobiłaś mi apetyt! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że dawno nie jadłam takich pierogów. Pychota.
OdpowiedzUsuńUwielbiam, a dawno nie robiłam :) Pychota :-)
OdpowiedzUsuńAle Pani narobiła smaku tymi zdjęciami. Teraz tylko problem gdzie kupić jagody :)
OdpowiedzUsuńKocham pierogi, zawsze robię z kilograma mąki, a najbardziej kocham z kapustą ( gotowana i smażona z cebulką, absolutnie nie kiszona!
OdpowiedzUsuń