Pizza z sosem bolońskim, serem i serowymi brzegami
PRZEPYSZNA PIZZA Z SOSEM BOLOŃSKIM !!! MUSISZ JEJ SPRÓBOWAĆ
Witam się z wami i zapraszam na szybki i pyszny obiad. Zrobiłam pizzę z sosem bolońskim, serem i serowymi brzegami. Mówię wam jaka ona wyszła pyszna, koniecznie musicie spróbować.
Do przygotowania pizzy użyłam sosu bolońskiego z bazylią od Dawtona. Są to sosy z pomocą których przygotujecie w kilka chwil pyszny obiad dla całej rodziny. Produkty, które są wykorzystywane do przygotowania sosów pochodzą prosto z pola, sosy mają krótki i dobry skład. Są bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy.
Fajne jest to, że mają dużą pojemność bo aż 550 g w jednym słoiku, są pełne smaku i aromatu, spróbujcie sami, jestem pewna, że będą wam smakować. Często jest tak, że nie mamy pomysłu na obiad, zastanawiamy się co szybko zrobić. I tu z pomocą mogą przyjść właśnie gotowe sosy Dawtona.
Możecie je wykorzystać do różnych dań z makaronem, ryżem, kaszą, mięsem czy warzywami. Dodać tak jak ja do pizzy, do klopsików a nawet do zupy. Pozwól się zainspirować i stwórz własne, pyszne danie z sosami Dawtona.
PIZZA Z SOSEM BOLOŃSKIM, SEREM I SEROWYMI BRZEGAMI
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 550
- 20 świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru i soli
- 140 ml ciepłej wody
- 25 ml oliwy lub oleju
dodatki
- świeża bazylia
- 150 g sera mozzarella tartego
- 150 g sera cheddar tartego
Przygotowanie:
Do kubeczka wkruszamy świeże drożdże i zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne.
Do misy robota wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę i ciepłą wodę oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut z hakiem, jak nie macie robota to wyróbcie ciasto ręcznie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Następnie ciasto przekładamy na blat podsypany mąkę i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła.
Brzegi ciasta posypujemy startym serem cheddar i zawijamy do środka, tak aby ser był ukryty w brzegach pizzy.
Pizzę smarujemy sosem bolońskim, posypujemy połową sera, ponownie smarujemy sosem bolońskim i posypujemy serem. Na wierchu posypujemy posiekaną bazylią.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, grzanie góra-dół przez 13-15 minut do zarumienienia.
Pizzę wyciągamy z piekarnika, posypujemy jeszcze bazylią i kroimy na kawałki.
Smacznego.
ale super pomysł! mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńOstatnio pojadłam sporo pizzy, ale i tak Twoja wzbudziła mój apetyt.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana :-)
Usuńale narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-) smacznego
UsuńMniam - po prostu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje słoneczko :-)
UsuńTe serowe brzegi kuszą najbardziej
OdpowiedzUsuń