Chleb orkiszowy z gara
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj tak od rana zapraszam was na pyszny chlebuś, który zrobicie we własnej kuchni i zapewniam was, że wyjdzie on każdemu. Chleb drożdżowy z gara z super chrupiącą i przypieczoną skórką.
Ja już nie wyobrażam sobie życia bez domowego pieczywa, a wy pieczecie chleb i bułki w domu ???
Polecam wam także inne przepisy na chleb
CHLEB ORKISZOWY Z GARA
Składniki:
- 800 g mąki orkiszowej jasnej
- 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 450 ml cieplej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić w miseczce z cukrem. Do miski wyspać mąkę, sól, wlać wodę i drożdże.
Wyrobić ciasto. Odstawiać na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrobić ponownie na blacie podsypanym mąką i uformować bochenek.
Przełożyć do naczynia wyłożonego papierem. Naciąć i zostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 30 minut z przykrywką i 30 minut bez przykrywki. Przełożyć chleb na kratkę aby wystygnął.
Jej, taki chlebek z masełkiem to po prostu rozkosz na podniebieniu.
OdpowiedzUsuńale skórka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dobry chleb.
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek Kochana, ja z najlepszej piekarni :)
OdpowiedzUsuńWitam, nigdy nie piekłam chleba. Do jakiego naczynia go włożyć? Pozdrawiam Judyta
OdpowiedzUsuńMam mąkę orkiszową, na pewno skorzystam z przepisu!
OdpowiedzUsuńidealny jak zawsze
OdpowiedzUsuńwitam, czy można dodać trochę suchego zakwasu, żeby był zdrowszy, korzystniejszy dla jelit?
OdpowiedzUsuńCześć Haniu. Możesz spróbować.
Usuń