Śliwki pod kruszonką
Dzień dobry moje kochane słoneczka w poniedziałek. Mam dla was coś pysznego do kawki i jestem pewna, że będzie wam smakować. Teraz jak jest sezon na pyszne śliwki to trzeba korzystać. Ja przerabiam je na powidła, robiłam już drożdżówki i pleśniaka i obowiązkowo muszą być pieczone śliwki pod kruszonką, to jest takie pyszne. Koniecznie spróbujcie.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.
Polecam wam także inne przepisy ze śliwkami
ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g płatków owsianych
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła
- 1,5 kg śliwek
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Śliwki kroimy na ćwiartki, przekładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem.
Przygotowujemy kruszonkę - w misce mieszamy ze sobą mąkę, masło, resztę cukru i płatki owsiane, rozdrabniamy palcami lub widelcem i posypujemy śliwki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez 25-30 minut. Kruszonka ma się delikatnie zarumienić.
Podajemy ciepłe z kulką lodów waniliowych lub z jogurtem czy serkiem homogenizowanym.
Są także pyszne na drugi dzień już takie zimne, możecie je zjeść nawet na śniadanie.
Życzę smacznego.
wyjątkowo lubię ten deser!
OdpowiedzUsuńJa też kochana :-)
UsuńO mamo, jakie to musi być dobre. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńOj tak :-) to jest obłędnie pyszne :-)
UsuńOstatnio robiłam wiśnie pod kruszonką, więc następnym razem kolej na śliwki. :)
OdpowiedzUsuńJa w sumie robię po kolei wszystkie owoce jakie są dostępne :-)
UsuńRobiłam podobnie, pychotka!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
Usuńmniammm pyszności
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Izuś i pozdrawiam :-)
UsuńCudownie pyszny deser <3
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Kasiu :-)
UsuńNie lubię tego deseru ze śliwkami.
OdpowiedzUsuńKażdy ma swoją ulubioną wersję zapiekanych owoców :-)
Usuń