Ciastka francuskie z musem bananowym
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 2 pomidory malinowe
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 śliwki
- 2 łyżki oliwy
- imbir
- sól i pieprz
- ostra papryka
- woda lub bulion
- 100 ml mleczka kokosowego
- makaron - u mnie nitki
Przygotowanie:
Dynię obieramy i kroimy na kawałki. Pomidory kroimy w kostkę, koktajlowe kroimy na pół. Obieramy czosnek i cebulę, kroimy cebulę w piórka.
Wszystkie warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy oliwą i posypujemy solą - tak z pół łyżeczki wystarczy. Dodajemy jeszcze pokrojone śliwki.
Pieczemy warzywa w piekarniku - temperatura 200 stopni przez 45-60 minut, warzywa muszą być miękkie.
Następnie przekładamy je do garnka i miksujemy blenderem. Dolewamy tyle wody lub bulionu żeby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy. Dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy imbir, ostrą paprykę, sól i pieprz. Mieszamy.
Gotujemy makaron. Zupę podajemy z makaronem, posypujemy natką pietruszki i płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, dodajemy pomidorki.
Składniki:
ciasto
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g oleju
- 250 g mleka
- 2 jajka
krem
- 500 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 8 łyżek zmielonych orzechów
- 60 g tartej czekolady
dodatkowo - 3 banany, słoik wiśni we własnym soku, sok z połowy cytryny
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka z mlekiem i olejem. Dodajemy sypkie produkty i mieszamy.
Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 50 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ja upiekłam sobie ciacho wieczorem i skończyłam je robić na drugi dzień.
Z ciasta ścinamy wierzch i wydrążamy środek tak do połowy wysokości ciasta - to ciasto rozkruszamy w palcach, będziemy nim posypywać wierzch ciasta.
Banany kroimy w kostkę i układamy je na cieście. Skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy odsączone wiśnie.
Przygotowujemy krem - do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy na gęstą masę. Dodajemy zmielone orzechy i startą czekoladę. Mieszamy.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 150 g sera cheddar
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej plus do podsypania
- sól, pieprz
dodatkowo - 200 g pieczarek, 3 cebule, masło klarowane, 50 g sera cheddar, świeża bazylia
Przygotowanie:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki tłuczemy, dodajemy jajka, ser, mąkę, sól i pieprz. Zagniatamy. Przekładamy ciasto na blat podsypany mąką.
Dzielimy na kilka części i formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy. Kroimy na kawałki. Zagotowujemy w dużym garnku wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju i wkładamy porcjami kopytka.
Gotujemy około 5 minut. Przekładamy na talerze.