Kopytka z serem żółtym
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 150 g sera cheddar
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej plus do podsypania
- sól, pieprz
dodatkowo - 200 g pieczarek, 3 cebule, masło klarowane, 50 g sera cheddar, świeża bazylia
Przygotowanie:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki tłuczemy, dodajemy jajka, ser, mąkę, sól i pieprz. Zagniatamy. Przekładamy ciasto na blat podsypany mąką.
Dzielimy na kilka części i formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy. Kroimy na kawałki. Zagotowujemy w dużym garnku wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju i wkładamy porcjami kopytka.
Gotujemy około 5 minut. Przekładamy na talerze.
Wow, takich kopytek to jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie Wioluś, są takie pyszne :-)
UsuńTo może być pyszne, od kiedy pomieszkuje u nas teść szukam inspiracji, bo jest bardzo wybredny.
OdpowiedzUsuńNo to jestem pewna, że mu będzie smakowało :-)
Usuńtakiej wersji jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne kochana :-) polecam
UsuńPycha kopyteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Iwonko :-)
Usuńche bello! Sarà buonissimo!
OdpowiedzUsuńno proszę! ale pyszna wersja, sama nigdy na to nie wpadłam ,żeby dodać ser do kopytek. Bardzo kreatywnie Marzenko:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-) pozdrawiam cieplutko
UsuńKopytek w takiej formie to ja nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWow nigdy nie słyszałam o takich kopytkach. Koniecznie spróbuję
OdpowiedzUsuń