Zupa krem z dyni z makaronem
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 2 pomidory malinowe
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 śliwki
- 2 łyżki oliwy
- imbir
- sól i pieprz
- ostra papryka
- woda lub bulion
- 100 ml mleczka kokosowego
- makaron - u mnie nitki
Przygotowanie:
Dynię obieramy i kroimy na kawałki. Pomidory kroimy w kostkę, koktajlowe kroimy na pół. Obieramy czosnek i cebulę, kroimy cebulę w piórka.
Wszystkie warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy oliwą i posypujemy solą - tak z pół łyżeczki wystarczy. Dodajemy jeszcze pokrojone śliwki.
Pieczemy warzywa w piekarniku - temperatura 200 stopni przez 45-60 minut, warzywa muszą być miękkie.
Następnie przekładamy je do garnka i miksujemy blenderem. Dolewamy tyle wody lub bulionu żeby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy. Dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy imbir, ostrą paprykę, sól i pieprz. Mieszamy.
Gotujemy makaron. Zupę podajemy z makaronem, posypujemy natką pietruszki i płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, dodajemy pomidorki.
Idealna zupa na jesień- syci, rozgrzewa i smakuje :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam takiej zupy. Fajna.
OdpowiedzUsuńjeszcze wersji z makaronem, zupki dyniowej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSuper jesienna zupka Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPodaj w wagę dyni
OdpowiedzUsuńZ makaronem nie podawałam tej zupy. Oj już mam ochotę spróbować
OdpowiedzUsuńBardzo pożywna zupa!
OdpowiedzUsuńtaką zupę z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuń