Bułki drożdżowe z wiśnią i kruszonką
ZAPRASZAM NA OBŁĘDNE W SMAKU BUŁKI DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI !!!
Dzień dobry. Tak od rana zapraszam was na coś słodkiego, wczoraj zrobiłam drożdżówki z wiśnią i kruszonką. Wyszły przepyszne, w sam raz do kawki, częstujcie się.
Oczywiście jeżeli nie macie wiśni we własnym soku (ja zawsze mam zapas od mamy, która robi je sama) to możecie dać dżem wiśniowy lub kupić wiśnie mrożone lub dać inne owoce.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na drożdżowe
BUŁKI DROŻDŻOWE Z WIŚNIĄ I KRUSZONKĄ
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
- słoik wiśni we własnym soku
kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
- słoik wiśni we własnym soku
kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Ciasto będzie nieco luźne, ale takie ma być. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.
Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.
Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę je na 16 kulek - będzie potrzebne podsypywanie mąką.
Każdą z nich rozpłaszczam na placek i kładę na środek kilka wiśni (5-6) i zamykam, tworzę bułkę. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką.
Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki układam na kratce, aby przestygły.