Ciasto dakłas
NAJLEPSZE CIASTO Z KREMEM I BEZĄ !!!
[współpraca reklamowa]
Dzień dobry moje kochane słoneczka już po świętach. Mam dla was dzisiaj obłędne w smaku ciasto, które po prostu musicie spróbować. Kakaowy biszkopt, krem na bazie mascarpone z kajmakiem, orzechami i daktylami oraz beza, mówię wam to jest prawdziwy sztos. Częstujcie się.
Ostatnio w mojej kuchni pojawiła się piękna ceramika Roman ze sklepu mytable.shop oraz przepiękne sztućce z portugalskiej manufaktury Face Group. Nie mogę się na nią wprost napatrzeć. Ceramika to Manufaktura Chodzieska, bardzo ale to bardzo mi się spodobała. Jeżeli planujecie jakiś zakup do swojej kuchni to zajrzyjcie do sklepu i zobaczcie sobie całą ofertę - znajdziecie tam ceramikę, sztućce oraz noże. To świetny pomysł na prezent dla kogoś bliskiego lub dla was samych.
Poniżej zostawiam wam kilka zdjęć jak ceramika oraz sztućce prezentują się na stole a przepis na dakłasa poniżej.
No i teraz przepis na to przepyszne ciasto.
CIASTO DAKŁAS
Składniki:
biszkopt
- 4 jajka
- 70 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
beza
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g cukru pudru
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 50 g posiekanych dowolnych orzechów - ja dałam nerkowce
krem
- 500 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 200 g kajmaku
- 80 g posiekanych dowolnych orzechów - ja dałam nerkowce
- 80 g pokrojonych daktyli
dodatkowo - kakao do posypania
Przygotowanie:
Biszkopt - białka ubijamy w misce ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Wsypujemy po łyżce mąki i kakao oraz proszek do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do blaszki (tortownica 26 cm - wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 25 minut. Następnie wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
Beza - białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej miksujemy, aż cukier się rozpuści, róbcie to powoli, nie śpieszcie się przy ubijaniu bezy.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i posiekane orzechy i mieszamy delikatnie szpatułką (nie mikserem).
Bezę wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy okrąg ale nie zakładamy boków tortownicy do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 140 stopni przez 60 minut, następnie jeszcze suszymy 30 minut w 100 stopniach.
Bezę najlepiej zostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku.
Krem - do miski wkładamy mascarpone, śmietankę i miksujemy. Następnie dodajemy kajmak, orzechy i daktyle, mieszamy szpatułką lub łyżką.
Biszkopt wkładamy do tortownicy, następnie wykładamy krem i przykrywamy go bezą, posypujemy po wierzchu kakao i schładzamy ciasto w lodówce.
Wpis powstał we współpracy z mytable.shop.