Lazania z placków piada
Dzień dobry. Mam dzisiaj dla was super pomysł na obiad, moje chłopaki uwielbiają lazanię, więc postanowiłam ją przygotować nieco inaczej, użyłam zamiast płatów makaronu placki piada i powiem wam, że to był strzał w dziesiątkę. Jakie to wyszło dobre i chłopaki nawet się nie zorientowali, że nie ma w tym daniu makaronu. Koniecznie spróbujcie, to taka łatwiejsza i szybsza wersja lazani.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia i smacznego.
Polecam wam także inne przepisy na obiady:
LAZANIA Z PLACKÓW PIADA
Składniki:
- 3 placki piada
- 400 g mielonego mięsa- puszka pomidorów
- 400 g passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego
- 200 g tartego sera żółtego
- sól i pieprz
- suszona bazylia i oregano
- słodka i ostra papryka
- 200 g pieczarek
- czerwona papryka
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną paprykę. Odkładamy do miseczki.
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy. Dodajemy pieczarki z papryką, pomidory z puszki i sos pomidorowy, przyprawy. Mieszamy.
Na dno naczynia wylewamy cześć sosu, posypujemy częścią sera, układamy placek piada (ja swoje placki przycięłam do kształtu naczynia) i ponownie sos, ser, placek i sos, ser, placek i sos, ser.
Lazanię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy na 15 minut, aby odpoczęła i możemy kroić i podawać. Mówię wam jakie to jest pyszne i mój mąż jak jadł to był pewny, że je z makaronem.
Pysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńcoś nowego i pysznego:)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam lazani. Bardzo lubię to danie.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, pierwsze słyszę o takich plackach...
OdpowiedzUsuńApetyczna :)
OdpowiedzUsuńOj nie robiłam takiej nigdy. Będę musiała spróbować i to koniecznie
OdpowiedzUsuńZrobiłam ale z placków Lawasz z Biedronki, to takie płaskie chlebki kwadratowe ormiańskie, też z mąki pszennej, bo nie było placków piada, rzeczywiście pysznie wgląda ale i tak smakuje, polecam do zrobienia, ale u Pani wyglądają lepiej tak jakby każda porcja była tym plackiem owinięta. Pozdrawiam Sylwestrowo i Noworocznie.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne i proste ja zrobiłam ze szpinakiem, fetą i sosem pomidorowym, robiłam też kiedyś tak samo ze szpinakiem i fetą, tylko, że z tortillą również dobre, chociaż te pierwsze minimalnie lepsze.
OdpowiedzUsuń