Sernik świąteczny z kajmakiem i serkiem mascarpone
NAJLEPSZY SERNIK - ŁATWY DO PRZYGOTOWANIA - WYJDZIE KAŻDEMU !!!
Sernik, bez tego ciasta nie wyobrażam sobie świąt, po prostu musi być tak jak makowiec czy piernik staropolski. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego sernika to polecam, jest po prostu obłędny w smaku. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku i miłych, pysznych i spokojnych przygotowań świątecznych.
Polecam wam także inne przepisy na serniki:
SERNIK ŚWIĄTECZNY Z KAJMAKIEM I SERKIEM MASCARPONE
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej
- skórka starta z cytryny
spód
- 150 g ciasteczek korzennych
- 70 g masła
wierzch ciasta
- 2/3 puszki kajmaku
- posiekane orzechy - migdały, pistacje
- pokruszone dwa ciasteczka korzenne
- żurawina liofilizowana
Przygotowanie:
Przygotowujemy spód ciasta - ciasteczka mielimy na pył i dodajemy roztopione masło, mieszamy.
Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód i wykładamy ciasteczka, rozprowadzamy na całej powierzchni i dociskamy. Chowamy do lodówki.
Przygotowujemy masę sernikową - do miski wkładamy twaróg (polecam użyć twarogu z Piątnicy lub Mlekovity, może być także President), dodajemy serek mascarpone, jajka, cukier, mąkę. Dodajemy startą skórkę z cytryny (cytrynę sparzamy wrzątkiem). Wszystko razem miksujemy mikserem chwilkę, aby składniki się dobrze połączyły.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Masę sernikową wykładamy na wcześniej schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę i wlewamy wodę.
Ciasto pieczemy 10 minut w 180 stopniach, następnie 1 godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy ciasto na 2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika.
Przygotowujemy wierzch ciasta - kajmak wykładamy na sernik. Dekorujemy posiekanymi orzechami, ciasteczkami i żurawiną.
Sernik schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc lub dwie godziny przed podaniem.
Zapowiada się przepysznie
OdpowiedzUsuńPyszny przepis. Ja używam serka z Włoszczowej. Ma on w swoim składzie tylko ser :) bez dodatku mleka w proszku :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny. Aż szkoda go zjeść.
OdpowiedzUsuńwyjątkowo świąteczny, super!
OdpowiedzUsuńBajka :)
OdpowiedzUsuńJaki cudowny! I taki na bogato!
OdpowiedzUsuńPiękny świąteczny sernik i wspaniały wierzch. :)
OdpowiedzUsuń