Chleb drożdżowy pszenno-żytni

 


NAJLEPSZY CHLEB PIECZONY W GARZE !!! SPRÓBUJCIE JAKI JEST PYSZNY

Witam was w nowym roku i od rana zapraszam na kromeczkę pysznego, domowego, świeżo upieczonego chleba. Nie ma nic lepszego od takiego chlebka, pachnie w całym domu tak, że aż nie można się doczekać aż się upiecze i zjeść pajdę takiego jeszcze ciepłego, chrupiącego z masłem. Nic więcej nie potrzeba taki jest dobry. 
Ja piekę swoje chleby już od wielu lat i polecam każdemu. Życzę wam cudownego dnia i aby ten rok był pełen radości i zdrowia. 



CHLEB DROŻDŻOWY PSZENNO-ŻYTNI


Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 500
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 1,5 łyżeczki soli
- 420 ml cieplej wody
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Drożdże rozrabiamy w miseczce z cukrem. Odstawiamy, aby zrobiły się płynne. 

Do misy wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, sól oraz wodę. Wlewamy drożdże. Wyrabiamy ciasto przez chwilkę ręcznie, aby składniki się dobrze połączyły. 

Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. 

Następnie blat podsypujemy mąką i przekładamy ciasto. Składamy go kilka razy do środka i formujemy bochenek. 

Przekładamy go na papier do pieczenia podsypany mąką i wkładamy do garnka żeliwnego. Zostawiamy jeszcze na godzinę do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, grzanie góra-dół. Chleb pieczemy pod przykryciem przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż się ładnie zarumieni. 

Studzimy chleb na kratce. 






Komentarze

  1. z takim chlebem miło zacząć Nowy Rok:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ on musi nieziemsko smakować.

    OdpowiedzUsuń
  3. A można go upiec tradycyjnie? w keksówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Basiu możesz upiec go w keksówce. Wyjdzie równie pyszny. Pozdrawiam Marzena

      Usuń
  4. Witam serdecznie. Jestem tutaj od niedawna ale postanowiłam zostać ze względu na duży wybór przepisów na chleb. Głównie interesują mnie te na zakwasie. I stąd taka prośbą czy byłaby możliwość podzielenia tych przepisów na chleb (ogólnie pieczywo) pieczone na drożdżach i na zakwasie? Ewentualnie dopisywać w tytule, że to np. chleb na zakwasie jak to jest w niektórych przepisach Pani a w niektórych nie ma i szukając muszę otwierać wszystkie i sprawdzać czy to przepis na chleb na zakwasie czy drożdżach . To taka propozycja. Tak w ogóle to ma Pani bardzo dobre i sprawdzone przepisy na chleb za co ogromnie dziękuję bo dzięki Pani nauczyłam się ich piec. Są pyszne i znikają bardzo szybko bo wszystkim tak smakują. Życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i samych udanych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam .właśnie przygotowałam Pani chleb pszenno-zytni na razie rośnie po upieczeniu pochwalę się czy się udał.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiej wielkości potrzebny jest garnek żeliwny do upieczenia tego chleba?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.