Chleb drożdżowy pszenno-żytni
NAJLEPSZY CHLEB PIECZONY W GARZE !!! SPRÓBUJCIE JAKI JEST PYSZNY
Witam was w nowym roku i od rana zapraszam na kromeczkę pysznego, domowego, świeżo upieczonego chleba. Nie ma nic lepszego od takiego chlebka, pachnie w całym domu tak, że aż nie można się doczekać aż się upiecze i zjeść pajdę takiego jeszcze ciepłego, chrupiącego z masłem. Nic więcej nie potrzeba taki jest dobry.
Ja piekę swoje chleby już od wielu lat i polecam każdemu. Życzę wam cudownego dnia i aby ten rok był pełen radości i zdrowia.
Polecam wam także inne przepisy na chleb
CHLEB DROŻDŻOWY PSZENNO-ŻYTNI
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 1,5 łyżeczki soli
- 420 ml cieplej wody
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy w miseczce z cukrem. Odstawiamy, aby zrobiły się płynne.
Do misy wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, sól oraz wodę. Wlewamy drożdże. Wyrabiamy ciasto przez chwilkę ręcznie, aby składniki się dobrze połączyły.
Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin.
Następnie blat podsypujemy mąką i przekładamy ciasto. Składamy go kilka razy do środka i formujemy bochenek.
Przekładamy go na papier do pieczenia podsypany mąką i wkładamy do garnka żeliwnego. Zostawiamy jeszcze na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, grzanie góra-dół. Chleb pieczemy pod przykryciem przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż się ładnie zarumieni.
Studzimy chleb na kratce.
z takim chlebem miło zacząć Nowy Rok:)
OdpowiedzUsuńAleż on musi nieziemsko smakować.
OdpowiedzUsuńA można go upiec tradycyjnie? w keksówce?
OdpowiedzUsuńTak Basiu możesz upiec go w keksówce. Wyjdzie równie pyszny. Pozdrawiam Marzena
UsuńWitam serdecznie. Jestem tutaj od niedawna ale postanowiłam zostać ze względu na duży wybór przepisów na chleb. Głównie interesują mnie te na zakwasie. I stąd taka prośbą czy byłaby możliwość podzielenia tych przepisów na chleb (ogólnie pieczywo) pieczone na drożdżach i na zakwasie? Ewentualnie dopisywać w tytule, że to np. chleb na zakwasie jak to jest w niektórych przepisach Pani a w niektórych nie ma i szukając muszę otwierać wszystkie i sprawdzać czy to przepis na chleb na zakwasie czy drożdżach . To taka propozycja. Tak w ogóle to ma Pani bardzo dobre i sprawdzone przepisy na chleb za co ogromnie dziękuję bo dzięki Pani nauczyłam się ich piec. Są pyszne i znikają bardzo szybko bo wszystkim tak smakują. Życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i samych udanych przepisów:)
OdpowiedzUsuńWitam .właśnie przygotowałam Pani chleb pszenno-zytni na razie rośnie po upieczeniu pochwalę się czy się udał.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości potrzebny jest garnek żeliwny do upieczenia tego chleba?
OdpowiedzUsuń