Ciastka francuskie z frużeliną
Dobry wieczór. Wiem wiem, że już taka późna godzina a ja wam tu serwuje takie pyszności, ale po prostu muszę.
Musicie sobie koniecznie zrobić takie ciastka, są przepyszne a bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Jestem pewna, że będą wam smakowały.
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego wieczorku.
[współpraca]
Frużelinę kupicie w sklepie SFD - z moim kodem MANIUSIA10 macie -10% zniżki na wszystkie produkty Allnutrition i SFD Nutrition.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- frużelina jabłko-gruszka- 1 jajko do posmarowania ciastek
- cukier puder i sok z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroje na pół wzdłuż i następnie kroję na 8 kawałków. Nakładam na środek frużelinę, pozostawiam wolne boki ciasta, które smaruje roztrzepanym jajkiem. Zamykam tworząc trójkąt i boki przyciskam widelcem.
Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem i smaruje jeszcze po wierzchu jajkiem. Nożem robię pośrodku nacięcia.
Piekę w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 20-25 minut aż się zarumienią.
Upieczone wyciągam z piekarnika i układam na kratce.
Do miseczki wsypuje 4 czubate łyżki cukru pudru i dodaje po łyżeczce soku z cytryny, aż osiągnę odpowiednią gęstość lukru. Lukrem smaruje ciastka.
I już można jeść. Szybki i pyszny deser dla każdego. Te ciasteczka są tak pyszne, że nie można obok nich przejść obojętnie.
Jakie łakocie. Pyszności do kawy.
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńW sumie to taki przepis bez przepisu :) można bardzo szybko zaskoczyć swoich domowników- nie brudząc sobie rąk. No może odrobinkę xD Tu można kupić sobie frużelinę( no może niekoniecznie taką jak w artykule, ja wybrałbym wiśnię) w sklepie ciasto francuskie :) a cukier puder chyba każdy w domu ma jak się nie ma to myk na młynku i już jest :) Pooglądam sobie jeszcze inne przepisy i na pewno coś wybiorę, ale ten przepis na pewno zostawiam "na później" pozdrawiam Maciej
OdpowiedzUsuń