PYSZNA ZUPA Z MIĘSEM MIELONYM I POMIDORAMI !!! SPRÓBUJ KONIECZNIE
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa
- przyprawa gyros
- pokrojona czerwona cebula
- pokrojony por
- 3 pokrojone w kostkę marchewki
- puszka pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- 5 pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 3 łyżki sosu słodkiego chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- jogurt naturalny
- natka pietruszki
- ser grana padano
Przygotowanie:
Do garnka wkładam mięso i go przyprawiam przyprawą gyros. Podsmażam. Dodaje cebulkę i por oraz marchewkę, podsmażam chwilkę i zalewam wodą.
Gotuje pod przykryciem 15 minut.
Następnie dodaje ziemniaki, fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki, sos słodki chili, sos sojowy i gotuje jeszcze 15 minut.
Przyprawiam solą i pieprzem. Przelewam do miseczek, dodaje łyżkę jogurtu, posypuje serem i natką pietruszki. Mówię wam jaka ta zupka jest pyszna. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 2 banany
- 100 g napoju owsianego
- 80 g płatków owsianych
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 kostek czekolady gorzkiej
Do miski wkładamy banany i rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy napój owsiany i płatki owsiane, mieszamy.
Dodajemy pokrojoną czekoladę. Masę nakładamy do trzech kokilek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
PYSZNA PRZEKĄSKA NA IMPREZKĘ LUB RODZINNY POSIŁEK !!!
Składniki:
- 2 opakowania gotowego ciasta na pizzę
- 3 łyżki ketchupu
- 130 g mozzarelli tartej
- ser camembert
- łyżka suszonej bazylii
- jajko do posmarowania
Ciasto na pizzę przekładam na blaszkę z papierem i odrobine go rozwałkowuję, aby był większy i cieńszy okrąg. Tak samo rozwałkowuję drugą sztukę ciasta.
Składniki:
- 420 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 słoiki jabłek do szarlotki (ja mam domowe, takie starte, jeżeli nie macie domowych to zetrzyjcie jabłka na tarce i podduście je w garnku z cukrem - potrzebujecie 2 kg jabłek)
- cynamon
Przygotowanie:
Do miski wbijamy żółtka i miksujemy je z cukrem. Dodajemy masło i wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy rękami ciasto. Robimy 10 kulek i wkładamy je do woreczka, schładzamy przez 1 godzinę w zamrażalniku lub 2 godziny w lodówce.
Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, 6 kulek ścieramy na tarce na dużych oczkach i wykładamy na tortownicę (26 cm), lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół.
Następnie wyciągamy i wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem.
Ścieramy pozostałą cześć ciasta.
Wstawiamy do piekarnika, temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy jeszcze 40-45 minut.
I już mamy pyszne ciacho, zostawiamy na kilka minut, aby szarlotka przestygła i jak mamy ochotę jemy jeszcze ciepłą. Smacznego i miłego dnia.
Dzień dobry. Chciałabym was zaprosić na pyszne śniadanko, które mam nadzieję wam zasmakuje - no bo czy jest ktoś kto nie lubi naleśników ? Ja osobiście nie znam takiej osoby. Ja osobiście je uwielbiam i przygotowuje w różnej postaci i z różnymi dodatkami.
Chciałabym wam także polecić coś pysznego, świetne musy owocowe Herbapol. Powiem wam, że są naprawdę pyszne i super się sprawdzają przy różnego rodzaju deserach, plackach czy naleśnikach, omletach czy owsiankach, a jak smakują z lodami - mniam. Można je także po prostu zjeść prosto z tubki. Dostępne są trzy smaki - wiśnia, truskawka i mango z brzoskwinią, spróbujcie koniecznie. Mi one bardzo smakują.
Musy owocowe znajdziecie tutaj oraz w sklepach spożywczych czy marketach.
@herbapol_masztownaturze #muśnijsobie #musyherbapol #współpraca
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z jabłek
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki wody lekko gazowanej
- 30 g oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
Miksujemy wszystko mikserem lub trzepaczką. Odstawiamy ciasto na 15 minut.
Twaróg mieszamy z jogurtem i cukrem.
Na patelni smażymy porcjami naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Na każdego naleśnika rozsmarowujemy farsz twarogowy i składamy.
Polewamy musem owocowym.