Drożdżowe ślimaczki z twarogiem i suszonymi wiśniami
NAJLEPSZE DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z NADZIENIEM !!!
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Tak od rana zapraszam was na kawkę i pyszne drożdżowe ślimaczki z twarogiem i wiśniami. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam drożdżowe i mogłabym je robić niemal codziennie. Bułeczki są bardzo proste do przygotowania a ich smak - obłędny.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na drożdżowe
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z TWAROGIEM I SUSZONYMI WIŚNIAMI
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 80 g masła- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
dodatkowo
- 500 g twarogu półtłustego
- dwa żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
- 2 garście suszonych wiśni
- rozbełtane białko do posmarowania
Przygotowanie:
Do miski wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Następnie dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło. Mieszamy i dodajemy jajko i mąkę, oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przez chwilę i odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny.
Następnie ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na dwa owalne placki.
Nadzienie - twarożek ugniatamy widelcem z żółtkami, jogurtem i cukrem. Smarujemy nadzieniem placki po całej powierzchni, posypujemy wiśniami i zwijamy jak roladę. Dzielimy na części - mi wyszło w sumie 24 bułeczki.
Bułeczki układamy na blaszkach (dwóch) wyłożonych papierem do pieczenia - nadzieniem na blaszkę i lekko spłaszczamy. Zostawiamy jeszcze na pół godziny, aby podrosły i smarujemy rozbełtanym białkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, góra-dół przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe bułeczki studzimy na kratce.
Idealne do kawki. Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńIdealne do porannej kawki czy herbatki. Nie ma co trzeba będzie zrobić
OdpowiedzUsuńNice post thank you Ashley
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdzony. Polecam.
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdzony. Polecam.
OdpowiedzUsuń