Sernik nowojorski z kremem czekoladowym


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na przepyszny sernik, który możecie zrobić na weekend lub na święta. Jestem pewna, że będzie wam smakował, ja go uwielbiam. Sernik jest prosty do przygotowania i wyjdzie bez problemu każdemu. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 1 kg twarogu z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej
- skórka starta z 1 cytryny
spód
- 150 g ciasteczek czekoladowych lub herbatników 
- 70 g masła
wierzch ciasta
- kilka truskawek
- 150 g śmietany 30%
- 130 g serka mascarpone
- 100 g czekolady

Przygotowanie:

Przygotowujemy spód ciasta - ciasteczka mielimy na pył i dodajemy roztopione masło, mieszamy.

Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód i wykładamy ciasteczkową masę, rozprowadzamy na całej powierzchni i dociskamy. Chowamy do lodówki.

Przygotowujemy masę sernikową - do miski wkładamy twaróg (polecam użyć twarogu z Piątnicy lub Mlekovity, może być także President), dodajemy serek mascarpone, jajka, cukier, mąkę i skórkę z cytryny (pamiętajcie, aby cytrynę przed użyciem sparzyć wrzątkiem). Wszystko razem miksujemy mikserem chwilkę, aby składniki się dobrze połączyły.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.

Masę sernikową wykładamy na wcześniej schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę w wodą - sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej.

Ciasto pieczemy 10 minut w 180 stopniach, następnie 1 godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy ciasto na 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, możecie także schłodzić szybciej ciasto w lodówce. 

Przygotowujemy krem - śmietankę podgrzewamy z czekoladą i mieszamy, aż czekolada się dobrze rozpuści, odkładamy do wystudzenia. Możecie schować do lodówki - masa ma być zimna. Do miski wkładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę z czekoladą i miksujemy chwilkę. Sernik dekorujemy kremem i truskawkami.

Sernik schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc lub dwie godziny przed podaniem. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.