Szarlotka
Składniki:
- 420 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 słoiki jabłek do szarlotki (ja mam domowe, takie starte, jeżeli nie macie domowych to zetrzyjcie jabłka na tarce i podduście je w garnku z cukrem - potrzebujecie 2 kg jabłek)
- cynamon
Przygotowanie:
Do miski wbijamy żółtka i miksujemy je z cukrem. Dodajemy masło i wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy rękami ciasto. Robimy 10 kulek i wkładamy je do woreczka, schładzamy przez 1 godzinę w zamrażalniku lub 2 godziny w lodówce.
Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, 6 kulek ścieramy na tarce na dużych oczkach i wykładamy na tortownicę (26 cm), lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół.
Następnie wyciągamy i wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem.
Ścieramy pozostałą cześć ciasta.
Wstawiamy do piekarnika, temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy jeszcze 40-45 minut.
I już mamy pyszne ciacho, zostawiamy na kilka minut, aby szarlotka przestygła i jak mamy ochotę jemy jeszcze ciepłą. Smacznego i miłego dnia.
Wygląda idealnie. Ja z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę! Kocham wręcz!
OdpowiedzUsuńtakie domowe, pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńAż mam ochotę ją sobie upiec!
OdpowiedzUsuń