NAJLEPSZA W SMAKU BABA - MAJONEZOWA !!!! MUSISZ JĄ SPRÓBOWAĆ
Babka majonezowa to ciasto, które zawsze robię na świąteczny stół, jest obłędna w smaku i bardzo długo utrzymuje świeżość. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście to koniecznie spróbujcie. Robi się ją bardzo szybko i jest łatwa, wyjdzie każdemu bez problemu. Zapraszam i życzę miłego dnia.
Składniki:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy. Dodajemy żółtka i ponownie miksujemy.
Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec dodajemy majonez i sok z cytryny, mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Blaszkę do baby smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy masę.
Pieczemy około 40 minut. Babkę odstawiamy aby wystygła.
Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny - 3 łyżki i dodajemy cukier puder w takiej ilości aż powstanie gęsty lukier. Lukrem polewamy babkę i ja udekorowałam ją jeszcze kandyzowaną skórką pomarańczową.
Składniki:
Składniki:
- 120 g mieszanki bezglutenowej do ciast
- 130 g mielonych orzechów laskowych (lub innych)
- 120 g masła
- 1 jajko
- 80 g cukru trzcinowego lub innego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- garść posiekanych migdałów
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby masło przestygło.
Dodajemy zmielone orzechy, mąkę bezglutenową, jajko, proszek i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy.
Chowamy masę na pół godzimy do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Za pomocą dłoni formujemy kulki wielkości orzecha i układamy na blaszce.
PYSZNA CZEKOLADOWA KARPATKA !!! CZĘSTUJ SIĘ !!!
Mam dla was dzisiaj pyszną w smaku karpatkę z kremem budyniowym o smaku czekoladowym, idealna do kawki w rodzinnym gronie lub podczas spotkania z przyjaciółmi.
Koniecznie spróbujcie, jestem pewna, że będzie wam smakowała.
Składniki:
ciasto
- 300 ml wody
- 200 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 1 l mleka
- 2 budynie czekoladowe
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo
- 100 g czekolady mlecznej
- 4 łyżki mleka
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, podgrzewamy. Woda
z masłem musi się zagotować, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto studzimy. Jak
już będzie zimne, wówczas miksujemy je dodając stopniowo po 1 jajku. Blaszkę
(ja użyłam tej dużej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i
rozprowadzamy na całej powierzchni ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do
200 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyciągamy,
aby wystygło.
Krem - do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i
podgrzewamy. Następnie dodajemy masło i gotujemy, aż składniki się rozpuszczą.
W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy
jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej
trzepaczką. Masę przelewamy do mleka i gotujemy mieszając, aż powstanie budyń.
Budyń przykrywamy folią i studzimy.
Karpatkę dzielimy na pół, ja jedną część przełożyłam do
blaszki. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i
mieszamy. Polewamy ciasto po wierzchu. Karpatkę schładzamy w lodówce.
Smacznego.