Babka majonezowa
NAJLEPSZA W SMAKU BABA - MAJONEZOWA !!!! MUSISZ JĄ SPRÓBOWAĆ
Babka majonezowa to ciasto, które zawsze robię na świąteczny stół, jest obłędna w smaku i bardzo długo utrzymuje świeżość. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście to koniecznie spróbujcie. Robi się ją bardzo szybko i jest łatwa, wyjdzie każdemu bez problemu. Zapraszam i życzę miłego dnia.
Składniki:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy. Dodajemy żółtka i ponownie miksujemy.
Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec dodajemy majonez i sok z cytryny, mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Blaszkę do baby smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy masę.
Pieczemy około 40 minut. Babkę odstawiamy aby wystygła.
Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny - 3 łyżki i dodajemy cukier puder w takiej ilości aż powstanie gęsty lukier. Lukrem polewamy babkę i ja udekorowałam ją jeszcze kandyzowaną skórką pomarańczową.
Super wygląda!
OdpowiedzUsuńJej, ale mi narobiłaś ochoty na taką babkę.
OdpowiedzUsuńbardzo lubie ale polecam rowniez babke kajmakowa :)
OdpowiedzUsuńMoja luba je zrobiła - je bo dwie sztuki na raz. I jestem zdziwiony. Myślałem że będzie nie bardzo, majonezowa - z nazwy taka tam. Ale okazuje się w smaku bardzo dobra. Nie spodziewałem się, że babka o takiej nazwie może mieć tak dobry smak.
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosła :D
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tej babce, ale nigdy nie robiłam i nie próbowałam
OdpowiedzUsuńJestem fanką babek, więc koniecznie muszę wypróbować majonezową. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na babkę, aż chce się zrobić od razu! Dziękuję za udostępnienie przepisu i pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńNa święta idealna. Puszysta i smaczna. Ja zawsze robię majonezowe babki
OdpowiedzUsuń