Gulasz z wolnowara
PYSZNY GULASZ MIĘSNY !!! NAJLEPSZY
W mojej kuchni znajdziecie mnóstwo różnych pomocników, ja mam dosłownie bzika na ich punkcie, tak samo jak na punkcie kubków, talerzy czy miseczek.
Dzisiaj mam dla was pyszny pomysł na obiad z wolnowaru, który używam już od jakiegoś czasu i bardzo się polubiliśmy. To fajne rozwiązanie, bo nastawiam danie i w zasadzie nie muszę o pilnować, obiad robi się sam.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę smacznego.
Oczywiście taki gulasz możecie także zrobić w zwykłym garnku, wówczas czas gotowania wynosi 2,5 godziny na małym ogniu.
Składniki:
- 800 g schabu
- 500 g karkówki
- 300 g pieczarek
- 2 papryki u mnie czerwona i żółta
- 2 cebule
- sól i pieprz
- łyżka słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- 500 g karkówki
- 300 g pieczarek
- 2 papryki u mnie czerwona i żółta
- 2 cebule
- sól i pieprz
- łyżka słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
Mięso pokroiłam na kawałki, przyprawiłam solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podsmażyłam na oleju. Pieczarki pokroiłam na plasterki i także podsmażyłam.
Paprykę i cebulę pokroiłam w kostkę. Do mięsa dodałam pieczarki, paprykę, cebulę, liście laurowe i ziarenka pieprzu, zalałam gorącą wodą i gotowałam w wolnowarze przez 5 godzin na poziomie High.
Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy, przyprawiłam jeszcze do smaku, dodałam natkę pietruszki i zagęściłam sos mąką.
Gulasz podałam z ziemniakami. Wyszedł przepyszny obiadek a mięsko aż się rozpływało w ustach.
Takiego gulaszu dawno nie robiłam. Nie mieszałam jeszcze karkówki ze schabem
OdpowiedzUsuńMój mąż jest smakoszem takich gulaszów.
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze są takie4 gulasze :-)
OdpowiedzUsuńMówią, że im wolniej się gotuje tym jest smaczniej. Idealny obiad
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń