Karpatka z kremem budyniowym i czekoladą
PYSZNA CZEKOLADOWA KARPATKA !!! CZĘSTUJ SIĘ !!!
Mam dla was dzisiaj pyszną w smaku karpatkę z kremem budyniowym o smaku czekoladowym, idealna do kawki w rodzinnym gronie lub podczas spotkania z przyjaciółmi.
Koniecznie spróbujcie, jestem pewna, że będzie wam smakowała.
Składniki:
ciasto
- 300 ml wody
- 200 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 1 l mleka
- 2 budynie czekoladowe
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo
- 100 g czekolady mlecznej
- 4 łyżki mleka
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, podgrzewamy. Woda
z masłem musi się zagotować, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto studzimy. Jak
już będzie zimne, wówczas miksujemy je dodając stopniowo po 1 jajku. Blaszkę
(ja użyłam tej dużej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i
rozprowadzamy na całej powierzchni ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do
200 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyciągamy,
aby wystygło.
Krem - do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i
podgrzewamy. Następnie dodajemy masło i gotujemy, aż składniki się rozpuszczą.
W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy
jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej
trzepaczką. Masę przelewamy do mleka i gotujemy mieszając, aż powstanie budyń.
Budyń przykrywamy folią i studzimy.
Karpatkę dzielimy na pół, ja jedną część przełożyłam do
blaszki. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i
mieszamy. Polewamy ciasto po wierzchu. Karpatkę schładzamy w lodówce.
Smacznego.
rozpusta czekoladowa!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł.
OdpowiedzUsuńKarpatki w takiej wersji chyba nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie widziałam. Smaka mi narobiłaś to muszę przyznać
OdpowiedzUsuń