Placki ziemniaczane
Dzień dobry. Dzisiaj mam dla was mój ukochany przepis na obiad - placki ziemniaczane, które mogłabym jeść niemal codziennie i z różnymi dodatkami, na słodko lub na wytrawnie. Lubię z cukrem, jogurtem, same bez dodatków, odsmażane na drugi dzień na patelni z jajkiem, z gulaszem mięsnym, z mielonym kotletem, z warzywami a nawet z owocami. Każdy ma swój sprawdzony na nie sposób, ja zazwyczaj robię je na oko, ale dzisiaj macie dokładny przepis z odmierzonymi składnikami.
Częstujcie się !!! miłego dnia wam życzę.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- pół łyżeczki soli
- 1 cebula
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę także. Wszystkie składniki miksujemy w mikserze na gładką masę.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej.
Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy placki na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam placków. Muszę chyba zrobić na obiad.
OdpowiedzUsuńOj jak ja kocham placki ziemniaczane!!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie. :) Uwielbiam takie złociste placki.
OdpowiedzUsuńOj jak ja dawno nie jadłam takich placków. Człowiek czasem zapomina o takich prostych potrawach
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane! Ze śmietaną najlepsze!
OdpowiedzUsuń