Sernik z białą czekoladą i orzechami
Sernik z białą czekoladą i orzechami z dodatkiem skórki pomarańczowej. Mówię wam jaki ten serniczek jest pyszny, kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Musicie go koniecznie spróbować. My serniki uwielbiamy. Zapraszam was na kawałek i życzę miłego dnia.
Sernik możecie przygotować na świąteczny stół, jestem pewna, że będzie wam smakował.
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 150 g białej czekolady
- garść rodzynek i skórki pomarańczowej
- garść orzechów ziemnych solonych
- łyżka mleka
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy twaróg z wiaderka. proszek do pieczenia i budynie oraz wlewamy roztopioną czekoladę - 100 g (pozostałe 50 g zostawiamy do dekoracji). Ucieramy lub miksujemy chwilkę tylko do połączenia się składników.
Ubijamy pianę z białek. Dodajemy do masy sernikowej skórkę pomarańczową i rodzynki Mieszamy wszystko łyżką i na sam koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Wylewamy masę. Pieczemy sernik przez 1 godzinę i 15 minut.
Sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku przez godzinę, aby wystygł. Następnie go wyciągamy. Roztapiamy pozostałą czekoladę z łyżką mleka i polewamy nią sernik. Posypujemy posiekanymi orzeszkami i schładzamy go w lodówce.
Sernikiem nigdy nie pogardzę. Pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńPyszny Marzenko :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały serniczek Marzenko! Radosnych Świąt Wielkanocnych!
OdpowiedzUsuń