Deser jogurtowy z owocami w słoiczkach

 


Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na pyszny i szybki deserek, który jestem pewna wam posmakuje. Ja bardzo lubię takie deserki, smakują super i często jem je na drugie śniadanie lub jak mam ochotę na coś słodkiego a mniej kalorycznego i lekkiego. Spróbujcie koniecznie.
 
[reklama] 

Składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (erytrytol i odżywkę białkową) znajdziecie w sklepie SFD.
Cały czas aktywny jest kod zniżkowy -10% MANIUSIA10. Zachęcam was do zakupów. W sklepie sfd znajdziecie mnóstwo fajnych produktów. 

Pozdrawiam was cieplutko i życzę pięknego długiego weekendu, odpoczynku i relaksu. 

Składniki:

- 420 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki erytrytolu lub cukru
- 2 łyżki odżywki białkowej
- 5 łyżek syropu z malin
- 50 ml wody
- 15 g żelatyny

- 300 g owoców (u mnie truskawki, jeżyny i borówki - miałam zamrożone)
- 2 łyżki erytrytolu lub cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i odstawiamy.

Jogurt naturalny mieszamy z erytrytolem, odżywką białkową i syropem z malin. 

Następnie do miski wlewamy gorącą, przegotowaną wodę i wstawiamy kubek z żelatyną, mieszamy chwilkę, aż żelatyna zrobi się płynna, dodajemy do niej 2 łyżki jogurtu, mieszamy i wlewamy do jogurtu, mieszamy. 

Masę jogurtową przelewamy do małych słoiczków - mi wyszło 5 sztuk. Schładzamy w lodówce, aby masa stężała. 

Owoce wkładamy do garnka, wlewamy 100 ml wody i dodajemy erytrytol. Gotujemy pięć minut i dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy - powstanie taki kisiel. 

Kisiel z owocami przekładamy na masę jogurtową i ponownie schładzamy. 







Szybka tarta z ciasta francuskiego z serkiem


PYSZNY POMYSŁ NA TARTĘ !!! BEDZIE CI SMAKOWAĆ

Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na pyszny i szybki obiadek. Zrobiłam tartę z ciasta francuskiego z różnymi dodatkami, to co miałam akurat w lodówce i powiem wam, że wyszło z tego bardzo pyszne danie. Musicie tego spróbować, dodatki możecie dać jakie lubicie, całkowita dowolność. 

Życzę wam smacznego i miłego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy z ciastem francuskim



SZYBKA TARTA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SERKIEM

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g serka naturalnego kanapkowego
- garść posiekanej świeżej bazylii i natki pietruszki
- sól i pieprz
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół pęczka szparagów
- garść świeżego zielonego groszku
- 150 g boczku wędzonego
- 50 g sera startego cheddar

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Serek mieszamy z bazylią i natką pietruszki, dodajemy sól, pieprz i czosnek - mieszamy. 

Ciasto nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy serek po całej powierzchni. 

Szparagi kroimy w plastry, boczek kroimy w kostkę i chwilkę go podsmażamy aby wytopić tłuszcz. Rozrzucamy po cieście szparagi, groszek, boczek i posypujemy serem. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. Wyciągamy, kroimy na kawałki i jemy, delektujemy się tym wspaniałym smakiem.






Babka z kisielem

 


Dzień dobry w ten piękny słoneczny dzień. Zapraszam was dzisiaj na coś pysznego do kawki, upiekłam bardzo szybką i prostą babkę, która zawsze wychodzi idealna. Koniecznie spróbujcie.

współpraca partnerska

Testuje już od jakiegoś czasu mojego nowego pomocnika w kuchni robota wielofunkcyjnego Kohersen model CY021. Jest to robot, który ma wiele funkcji - gotowania, mieszania, wyrabiania, siekania oraz gotowania na parze. Urządzenie ma panel dotykowy, jest bardzo łatwe w obsłudze, posiada program łatwe gotowanie - 18 programów do gotowania czy obsługi urządzenia (czyszczenie, smoothie, przepłukanie, zupa krem, siekanie, saute, mieszanie, wyrabianie ciasta, gotowanie na parze, duszenie, utrzymywanie ciepła, podgrzewanie, gotowanie, jogurt, ryż, owsianka, kleik ryżowy, bulion). Są także wbudowane przepisy na różne dania. Urządzenie jest naprawdę super, ja używam go już od kilku tygodni i fajnie mi się z nim pracuje. 

Więcej informacji, filmiki znajdziecie na moim instagramie w wyróżnionej relacji robot Kohersen. 


BABKA Z KISIELEM


Składniki:

- 180 g masła
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 1 kisiel cytrynowy
- 250 g mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- żurawina do ozdoby 
- lukier - sok z cytryny + cukier puder


Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do kielicha robota wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy na puch - prędkość na poziomie 6 przez 1 minutę. Dodajemy mleko i miksujemy przez 15 sekund.

Następnie dodajemy mąkę, proszek i kisiel i miksujemy - wybieramy funkcję mieszanie ciasta (1,5 minuty, poziom 3). W międzyczasie wlewamy roztopione i przestudzone masło.

Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół przez 45 minut. 

Wyciągamy formę i chwilkę studzimy. 

Polewamy lukrem - do kubka wlewamy sok z cytryny (2 -3 łyżki) i dodajemy tyle cukru pudru, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim babkę i ozdabiamy żurawiną.





Kolorowa sałatka z pesto i kotletami

 


Pyszna i szybka sałatka z dodatkiem kotletów wegetariańskich to fajny pomysł na danie. Możecie taką sałatkę zrobić na śniadanie, obiad lub kolację, zabrać ze sobą do pracy. Ja bardzo lubię jeść takie smakołyki. Dodatki możecie oczywiście dowolnie zmieniać. 
Życzę wam smacznego i miłego dnia.  

Składniki:

- sałata rzymska
- papryka żółta i czerwona
- awokado
- ser feta
- pomidorki koktajlowe
- kotlety - ja miałam akurat wegetariańskie - przepis tutaj i tutaj 

sos - oliwa, pesto - mieszam w równych proporcjach


Na talerzach układam sałatę, pokrojone pomidorki, papryki, awokado, fetę. Oliwę mieszam z pesto i polewam sałatkę. Układam kotlety i już sałatka jest gotowa. Oczywiście dodatki możecie sobie dowolnie zmieniać.






Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką

 


MEGA PYSZNE I SZYBKIE CIASTO !!!

Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką poleca się do kawki. Musicie koniecznie spróbować to ciasto bo nie dość, że jest mega proste i szybkie, zawsze wyjdzie każdemu, to jeszcze jest tak pyszne. Zamiast wiśni można dać różne inne owoce - jabłka, śliwki, czereśnie, truskawki, można dać nawet dżem. Ja robiłam je chyba już w każdej wersji smakowej, nawet z porzeczkami. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy na ciasta:- czekoladowe ciasto z cukinią

CIASTO JOGURTOWE Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ


Składniki:

- 150 g jogurtu naturalnego
- 180 g erytrytolu lub cukru
- 200 g oleju
- 330 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 330 g wiśni - u mnie domowe we własnym soku
kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 80 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 60 g erytrytolu lub cukru

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy erytrytol i ponownie mieszamy.

Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą.

Blaszkę (35x24) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Układamy owoce.

Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą (rozcieramy) za pomocą palców.
Kruszonką posypujemy ciasto.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50 minut. 






Gofry na śniadanie


Witajcie po świętach. Mam nadzieję, że jesteście wypoczęci i z energią wróciliście dzisiaj do pracy, No chyba, że jesteście szczęściarzami i macie jeszcze wolny dzień. Zapraszam was dzisiaj tak od rana na pyszne gofry. My je uwielbiamy i przygotowuje je na śniadanie i podaje z czym tylko mamy ochotę. Takie gofry to także super pomysł na śniadanko dla dzieci, można je zabrać do szkoły czy na wycieczkę, podróż. 
Przepisów na gofry jest tysiące ale ten wam szczególnie polecam. 
Życzę wam cudownego dnia i smacznego. 




Składniki:

- 4 jajka 
- 4 łyżeczki erytrytolu lub cukru 
- 200 ml wody 
- 50 ml oleju 
- łyżeczka proszku do pieczenia 
- 300 g mąki pszennej 

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z erytrytolem/cukrem. Wlewamy wodę i olej oraz wsypujemy proszek i mąkę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę.

Rozgrzewamy gofrownicę i lekko smarujemy olejem za pomocą pędzelka. 

Wylewamy porcje ciasta i smażymy gofry na rumiano. Studzimy na kratce. 

Podajemy z czym lubimy - ja podałam z gęstym jogurtem, truskawką i cynamonem. 

Zamiast mąki pszennej można dać orkiszową. 





Babka dwukolorowa


Mam dla was dzisiaj przepis na obłędną babkę dwukolorową, która jest bardzo łatwa do przygotowania i wyjdzie bez problemu każdemu. Koniecznie spróbujcie bo naprawdę warto. Ja uwielbiam babki i taka baba musi być na każde święta - taka już tradycja, chociaż ja piekę babki w ciągu całego roku bo bardzo je lubimy. 

A wy lubicie babki ? pieczecie na święta ?

Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 

BABKA - tu znajdziecie inne przepisy na babki


Składniki:

- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g oleju
- 170 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- sok z połowy cytryny

lukier
- 3 łyżki mleka
- 100 g cukru pudru

- kolorowa posypka
- olej do wysmarowania blaszki 
- mąka do posypania blaszki

Przygotowanie:

Do miski wbijamy białka, żółtka przekładamy do innej miseczki. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier i dalej miksujemy. 

Dodajemy do jednym żółtku, cały czas miksując. Wlewamy olej, dodajemy porcjami mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Miksujemy, aż składniki się dobrze ze sobą połączą. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. 

Keksówkę (12x40) smarujemy olejem i wysypujemy mąką. Przelewamy połowę ciasta do blaszki a do drugiej połowy dodajemy kakao i mieszamy, wylewamy na jasną masę za pomocą łyżki. 

Ciasto pieczemy 45-50 minut, sprawdzamy patyczkiem czy jest suche. Wyciągamy ciasto i studzimy na kratce. 

Przygotowujemy lukier - w miseczce mieszamy mleko, cukier puder. Jak lukier wyjdzie nam za gęsty to dodajemy odrobinkę mleka a jak za rzadki to dodajemy cukru pudru. 

Lukrem polewamy ciasto i posypujemy posypką. 





Jajka faszerowane pieczarkami

 


Dobry wieczór. Dzisiaj mam dla was kolejną, pyszną propozycję na świąteczny stół - faszerowane pieczarkami jajka. Koniecznie spróbujcie bo są naprawdę przepyszne i jestem pewna, że posmakują wam i waszej rodzince. 
U mnie w rodzinnym domu takie jajka są od zawsze podawane na każde święta czy różne rodzinne spotkania czy imprezki z przyjaciółmi, mój tato jest w nich prawdziwy mistrzem. 
Przygotowanie takich jajek jest naprawdę dziecinnie proste, wystarczy zetrzeć pieczarki, pokroić cebulkę, wszystko podsmażyć, wymieszać z żółtkami i już.
To co - kto przygotowuje takie jajka razem ze mną ? 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku. 

JAJKO - tu znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem jajek


Składniki:

- 8 jajek
- 400 g pieczarek
- duża czerwona cebula
- łyżka oleju
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- szczypiorek
- majonez do dekoracji

Przygotowanie:

Pieczarki ścieram na tarce, cebulę kroje w małą kostkę. Podsmażam na patelni z łyżką oleju.

Jajka gotuje, studzę w zimnej wodzie i obieram. Kroję na pół i łyżeczką delikatnie wyciągam żółtka, które rozdrabniam widelcem z pieczarkami, cebulą, majonezem, musztardą, solą i pieprzem. 

Farszem napełniam białka i układam na talerzu. 

Dekoruje majonezem i szczypiorkiem. 

U nas zawsze takie jajka pojawiają się na święta i na różnych spotkaniach rodzinnych czy imprezkach z przyjaciółmi.