Babka z kisielem

 


Dzień dobry w ten piękny słoneczny dzień. Zapraszam was dzisiaj na coś pysznego do kawki, upiekłam bardzo szybką i prostą babkę, która zawsze wychodzi idealna. Koniecznie spróbujcie.

współpraca partnerska

Testuje już od jakiegoś czasu mojego nowego pomocnika w kuchni robota wielofunkcyjnego Kohersen model CY021. Jest to robot, który ma wiele funkcji - gotowania, mieszania, wyrabiania, siekania oraz gotowania na parze. Urządzenie ma panel dotykowy, jest bardzo łatwe w obsłudze, posiada program łatwe gotowanie - 18 programów do gotowania czy obsługi urządzenia (czyszczenie, smoothie, przepłukanie, zupa krem, siekanie, saute, mieszanie, wyrabianie ciasta, gotowanie na parze, duszenie, utrzymywanie ciepła, podgrzewanie, gotowanie, jogurt, ryż, owsianka, kleik ryżowy, bulion). Są także wbudowane przepisy na różne dania. Urządzenie jest naprawdę super, ja używam go już od kilku tygodni i fajnie mi się z nim pracuje. 

Więcej informacji, filmiki znajdziecie na moim instagramie w wyróżnionej relacji robot Kohersen. 


BABKA Z KISIELEM


Składniki:

- 180 g masła
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 1 kisiel cytrynowy
- 250 g mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- żurawina do ozdoby 
- lukier - sok z cytryny + cukier puder


Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do kielicha robota wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy na puch - prędkość na poziomie 6 przez 1 minutę. Dodajemy mleko i miksujemy przez 15 sekund.

Następnie dodajemy mąkę, proszek i kisiel i miksujemy - wybieramy funkcję mieszanie ciasta (1,5 minuty, poziom 3). W międzyczasie wlewamy roztopione i przestudzone masło.

Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół przez 45 minut. 

Wyciągamy formę i chwilkę studzimy. 

Polewamy lukrem - do kubka wlewamy sok z cytryny (2 -3 łyżki) i dodajemy tyle cukru pudru, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim babkę i ozdabiamy żurawiną.





Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.