Jajka faszerowane pieczarkami

 


Dobry wieczór. Dzisiaj mam dla was kolejną, pyszną propozycję na świąteczny stół - faszerowane pieczarkami jajka. Koniecznie spróbujcie bo są naprawdę przepyszne i jestem pewna, że posmakują wam i waszej rodzince. 
U mnie w rodzinnym domu takie jajka są od zawsze podawane na każde święta czy różne rodzinne spotkania czy imprezki z przyjaciółmi, mój tato jest w nich prawdziwy mistrzem. 
Przygotowanie takich jajek jest naprawdę dziecinnie proste, wystarczy zetrzeć pieczarki, pokroić cebulkę, wszystko podsmażyć, wymieszać z żółtkami i już.
To co - kto przygotowuje takie jajka razem ze mną ? 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku. 

JAJKO - tu znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem jajek


Składniki:

- 8 jajek
- 400 g pieczarek
- duża czerwona cebula
- łyżka oleju
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- szczypiorek
- majonez do dekoracji

Przygotowanie:

Pieczarki ścieram na tarce, cebulę kroje w małą kostkę. Podsmażam na patelni z łyżką oleju.

Jajka gotuje, studzę w zimnej wodzie i obieram. Kroję na pół i łyżeczką delikatnie wyciągam żółtka, które rozdrabniam widelcem z pieczarkami, cebulą, majonezem, musztardą, solą i pieprzem. 

Farszem napełniam białka i układam na talerzu. 

Dekoruje majonezem i szczypiorkiem. 

U nas zawsze takie jajka pojawiają się na święta i na różnych spotkaniach rodzinnych czy imprezkach z przyjaciółmi. 







Komentarze

  1. Bardzo lubię takie faszerowane jajka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie jajka i jemy co któryś weekend na śniadanie. Na święta chcę nafaszerować tuńczykiem i suszonymi pomidorami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też myślałam właśnie czy nie zrobić takich jajek, wyglądają pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne. :) Planuję zrobić faszerowane jajka, więc chyba już nie muszę szukać przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta jajka są genialne! :) Zrobiłam po świętach, bo nie zdążyłam kupić pieczarek. Idealne do śniadania czy kolacji, w ramach przekąski dla gości. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.