[wpis sponsorowany]
Najlepsze przepisy na domowe gofry
— na słodko i słono
Gofry kojarzą się z beztroskim czasem wakacji. W letnich kurortach są
sprzedawane na każdym kroku, ale coraz częściej pojawiają się w domach –
zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Stanowią doskonałą propozycję na
śniadanie, lunch albo deser. Delikatne, chrupiące ciasto rozpływa się w ustach.
Poznaj nasze przepisy na gofry i ciesz się ich smakiem przez cały rok!
Dzieci uwielbiają gofry, ale smakują również dorosłym. Kiedyś były popularne
tylko w wersji na słodko. Z bitą śmietaną i owocami, czekoladą, różnorodnymi
polewami, syropem klonowym oraz posypkami niezmiennie są chętnie konsumowane.
Równie ciekawie i dobrze smakują na słono. Spróbuj wariantu z szynką oraz
serem, warzywami albo sadzonym jajkiem. Nie trzeba wielu składników, aby zjeść
wyjątkowy posiłek.
Jak powstają gofry? Do ich wykonania potrzebne jest specjalne urządzenie
nazywane po prostu gofrownicą. Składa się z dwóch metalowych części ze
żłobieniami, dzięki którym ciasto uzyskuje charakterystyczny wzór. Płynne
ciasto rozprowadza się na jednej części, a drugą dociska. Obie powierzchnie
powodują opiekanie z obu stron i tak powstają gofry.
Istnieje wiele przepisów na ciasto na gofry, ale każdy ma podobną bazę,
ponieważ jest to ciasto przypominające to, które przygotowujemy, gdy robimy
naleśniki. Potrzebna jest mąka, mleko, jajka, cukier, tłuszcz, a także środek
spulchniający taki jak proszek do pieczenia, soda lub drożdże. W przypadku zastosowania
sody zaleca się skorzystanie z maślanki zamiast z mleka. Ważne są odpowiednie
proporcje poszczególnych składników, aby wyszła odpowiednia konsystencja.
Ciasto musi być zdecydowanie gęstsze od tego na naleśniki, aby nie wylewało się
z gofrownicy. Sekret popularności gofrów tkwi m.in. w ich teksturze. W środku
są puszyste, a na zewnątrz przyjemnie chrupkie. Podczas smażenia skórka się
delikatnie zarumienia.
Gofry są znane w wielu miejscach na świecie i w zależności od kraju, albo
nawet regionu, smakują inaczej. W Belgii można się natknąć na dwa rodzaje
gofrów: brukselskie oraz z Liege. Te drugie często są nazywana po prostu
goframi belgijskimi. Gofry brukselskie są delikatne. Powstają na bazie ciasta
drożdżowego bez cukru. Wersję z Liege także przygotowuje się z ciasta
drożdżowego z cukrem perlistym, który ulega karmelizacji. Warto przyjrzeć się
bliżej egzotycznemu pomysłowi prosto z Azji. To gofry bąbelkowe. Używa się do
nich mleka skondensowanego, co dodatkowo czyni przekąskę słodszą. Z kolei w Wietnamie
można zjeść gofry z pandanu. To roślina z tamtego rejonu, która charakteryzuje
się kwiatami o delikatnym, orzechowym smaku. Nadaje gofrom zielony kolor. Łączy
się ją z mleczkiem kokosowym, dzięki czemu przysmak nabiera jeszcze ciekawszego
charakteru. Zobacz teraz, jakie przepisy znalazły się wśród naszych propozycji.
Niektóre dodatki do gofrów dorzuca się już na etapie robienia ciasta. Tak
jest w tym przypadku. Przedstawiamy smaczną wersję wytrawną. Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia i wymieszaj z kefirem oraz jajkami na gładką masę. Dodaj
starty ser i natkę pietruszki, a następnie sól oraz pieprz. Wymieszaj
delikatnie. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/serowe-gofry-z-jajkiem-sadzonym-i-boczkiem znajdziesz
wszystkie etapy przygotowania gofrów. Gdy ciasto będzie gotowe, upiecz gofry. W
międzyczasie zajmij się podsmażeniem boczku i zrobieniem jajka sadzonego. Na
gotowe gofry wyłóż sałatę, bekon oraz jajka.
Gofry mogą być również w wersji bezglutenowej. Oto szczegóły receptury: https://uwielbiam.pl/przepis/bezglutenowe-gofry-czekoladowe-z-dzemem-malinowym-i-owocami.
Do jej wykonania będą Ci potrzebne trzy rodzaje mąki: ryżowa, jaglana oraz
ziemniaczana. Czekoladowy smak uzyskasz dzięki kakao. Słodką, intrygującą nutę
stanowi miód gryczany. Na wierzch nałóż figę, gruszkę oraz dżem malinowy.
Możesz oczywiście skomponować dodatki według własnego uznania. Nawet gofry z
samym dżemem zawsze smakują wspaniale.
[wpis sponsorowany]
Większość ludzi lubi pić kawę - co do tego nie ma wątpliwości.
Niektórzy z nas parzą ją po swojemu, inni wolą korzystać z różnych urządzeń np.
ekspresów do kawy. Na rynku są dostępne różne rodzaje ekspresów do kawy, a
ilość poszczególnych modeli takich urządzeń może nas przyprawić o lekki zawrót
głowy. Świeżo zmieloną kawę warto parzyć tak, by smak kawy pozostał z nami jak
najdłużej. Ekspres automatyczny może być także ekspresem kapsułkowym albo
przelewowym, ale to od nas zależy, na jakie urządzenie ostatecznie postawimy.
Chcąc sięgnąć po estetyczne oraz solidne ekspresy ciśnieniowe czy też inne
urządzenia, najłatwiej będzie nam je nabyć za pośrednictwem Internetu.
Wystarczy tylko trochę się rozejrzeć i postawić na taki sprzęt do parzenia
kawy, na jakim naprawdę nam zależy.
Sięgając po
potencjalny ekspres do kawy, należy pamiętać, że na rynku obecne są różne typy
ekspresów do kawy. Urządzenia te mogą być zaopatrzone np. w przyrządy do
spieniania mleka, czy też mogą mielić ziarna kawy tuż przed ich zaparzeniem.
Możliwości jest tutaj naprawdę wiele, a więc warto dokładnie sprawdzić, czym
charakteryzuje się ekspres kolbowy, a czego możemy się spodziewać po takim
urządzeniu jak ekspres kapsułkowy. Chcąc mieć w domu profesjonalny sprzęt do
przygotowywania tradycyjnej włoskiej kawy, warto postawić na konkretny rodzaj
ekspresu. W sprzedaży dostępne są ekspresy do kawy: ciśnieniowe, kapsułkowe,
przelewowe oraz rozwiązania alternatywne takie jak np. kawiarka i in. Polacy i
Polki piją dość duże ilości kawy, choć nadal daleko nam do takich nacji jak
Włosi czy Hiszpanie. Wśród ekspresów ciśnieniowych wyróżniamy ekspresy
automatyczne, które cały proces przygotowania kawy biorą na siebie, jak i
ekspresy kolbowe w których przygotowanie kawy wymaga nieco więcej wysiłku. Jest
to tylko wierzchołek góry lodowej liczne ekspresy do zaparzania kawy,
posiadające np. wbudowany młynek, nabędziemy za pośrednictwem witryny
sprzedażowej:
https://www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe,_Siemens.bhtml. Z pewnością zrobimy tam udane zakupy, dzięki którym w naszym domu pojawi się taki ekspres do kawy, na jakim naprawdę nam zależy.
Automatyczne ekspresy ciśnieniowe do parzenia kawy, są najdroższą opcją na rynku, ale ich zakup oznacza, że parzenie świeżo mielonej kawy, będzie dla nas czystą przyjemnością. Wystarczy wcisnąć przycisk i wszystko odbędzie się tak jak trzeba. Ekspresy automatyczne są także zaopatrzone w systemy spieniania mleka, nie wymagające naszej ingerencji. W przypadku niektórych ekspresów kolbowych podczas parzenia zmielonej kawy spienianie mleka będzie możliwe tylko wtedy, gdy dokupimy specjalny spieniacz do mleka. Niektóre ekspresy kolbowe mają parową dyszę do spieniania mleka, wbudowaną bezpośrednio w urządzenie. Innymi urządzeniami są ekspresy przelewowe. Tutaj kawa przelewa się do dzbanka, stojącego na płycie grzewczej. Takie modele ekspresów są przeznaczone dla osób preferujących kawę czarną, gdyż nie posiadają one funkcji spieniania mleka. Ekspresy kapsułkowe wymagają zakupu kapsułek z kawą, co niestety generuje dość dużą ilość odpadów, choć niektóre z nich posiadają specjalne kapsułki wielorazowego użytku. Innym sposobem postępowania ze zmieloną kawą są alternatywne sposoby jej parzenia. Mamy tutaj na myśli kawiarki, AeroPress, Chemex czy też Drip i in. By zająć się w nich parzeniem kawy trzeba co nieco poczytać, bo proces ten jest bardziej pracochłonny niż np. w przypadku ekspresów ciśnieniowych Siemens, które możemy nabyć zarówno w stacjonarnych jak i internetowym markecie RTV Euro AGD.
Solidny
automatyczny ekspres do kawy sprawi, że przygotowywanie kawy będzie wymagało od
nas minimum zaangażowania. Ekspresy ciśnieniowe do kawy mają także bardzo
rozbudowane możliwości, jeśli chodzi o rodzaje kawy, które mogą nam zrobić.
Warto wybrać ekspres tak, by spełniał on wszelkie nasze oczekiwania. Droższy
ekspres ciśnieniowy może się okazać tutaj strzałem w dziesiątkę. W wyżej
wymienionym sklepie online możemy go nabyć w korzystnych systemach typu "raty
zero procent". Ekspresy ciśnieniowoprzelewowe oraz inne urządzenia tego
typu mają tam także często korzystne, promocyjne ceny. Ekspresy ciśnieniowe
można także obsługiwać, np. aplikacją z poziomu smartfona, czyli można
przygotować sobie kawę, leżąc w łóżku albo myjąc zęby. Jeśli jednak lubimy
celebrować poranną kawę, to z powodzeniem możemy pomyśleć o ekspresie
przelewowym albo postawić np. na kawiarkę. Pamiętajmy też, by potrzebną ilość
kawy mieć zawsze pod ręką, bez względu na to, czy postawimy na ekspres
kombinowany czy też nowoczesny ekspres ciśnieniowy z górnej półki.
Najważniejszy powinien być dla nas odpowiedni smak napoju, warto więc też
przyłożyć się do decyzji, jaki typ kawy wybrać zamierzamy. Najtańsze ekspresy
nie wydobędą raczej pełni smaku ze zmielonych ziaren, ale to w czym
przygotujemy nasz ulubiony napój to tylko i wyłącznie nasza decyzja.