Najlepsze przepisy na domowe gofry - na słodko i słono

 


[wpis sponsorowany]

Najlepsze przepisy na domowe gofry — na słodko i słono

 

Gofry kojarzą się z beztroskim czasem wakacji. W letnich kurortach są sprzedawane na każdym kroku, ale coraz częściej pojawiają się w domach – zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Stanowią doskonałą propozycję na śniadanie, lunch albo deser. Delikatne, chrupiące ciasto rozpływa się w ustach. Poznaj nasze przepisy na gofry i ciesz się ich smakiem przez cały rok!

Co to są gofry?

Dzieci uwielbiają gofry, ale smakują również dorosłym. Kiedyś były popularne tylko w wersji na słodko. Z bitą śmietaną i owocami, czekoladą, różnorodnymi polewami, syropem klonowym oraz posypkami niezmiennie są chętnie konsumowane. Równie ciekawie i dobrze smakują na słono. Spróbuj wariantu z szynką oraz serem, warzywami albo sadzonym jajkiem. Nie trzeba wielu składników, aby zjeść wyjątkowy posiłek.

Jak powstają gofry? Do ich wykonania potrzebne jest specjalne urządzenie nazywane po prostu gofrownicą. Składa się z dwóch metalowych części ze żłobieniami, dzięki którym ciasto uzyskuje charakterystyczny wzór. Płynne ciasto rozprowadza się na jednej części, a drugą dociska. Obie powierzchnie powodują opiekanie z obu stron i tak powstają gofry.

Jak przygotować ciasto na gofry?

Istnieje wiele przepisów na ciasto na gofry, ale każdy ma podobną bazę, ponieważ jest to ciasto przypominające to, które przygotowujemy, gdy robimy naleśniki. Potrzebna jest mąka, mleko, jajka, cukier, tłuszcz, a także środek spulchniający taki jak proszek do pieczenia, soda lub drożdże. W przypadku zastosowania sody zaleca się skorzystanie z maślanki zamiast z mleka. Ważne są odpowiednie proporcje poszczególnych składników, aby wyszła odpowiednia konsystencja. Ciasto musi być zdecydowanie gęstsze od tego na naleśniki, aby nie wylewało się z gofrownicy. Sekret popularności gofrów tkwi m.in. w ich teksturze. W środku są puszyste, a na zewnątrz przyjemnie chrupkie. Podczas smażenia skórka się delikatnie zarumienia.

Gofry są znane w wielu miejscach na świecie i w zależności od kraju, albo nawet regionu, smakują inaczej. W Belgii można się natknąć na dwa rodzaje gofrów: brukselskie oraz z Liege. Te drugie często są nazywana po prostu goframi belgijskimi. Gofry brukselskie są delikatne. Powstają na bazie ciasta drożdżowego bez cukru. Wersję z Liege także przygotowuje się z ciasta drożdżowego z cukrem perlistym, który ulega karmelizacji. Warto przyjrzeć się bliżej egzotycznemu pomysłowi prosto z Azji. To gofry bąbelkowe. Używa się do nich mleka skondensowanego, co dodatkowo czyni przekąskę słodszą. Z kolei w Wietnamie można zjeść gofry z pandanu. To roślina z tamtego rejonu, która charakteryzuje się kwiatami o delikatnym, orzechowym smaku. Nadaje gofrom zielony kolor. Łączy się ją z mleczkiem kokosowym, dzięki czemu przysmak nabiera jeszcze ciekawszego charakteru. Zobacz teraz, jakie przepisy znalazły się wśród naszych propozycji.

Serowe gofry w wersji wytrawnej

Niektóre dodatki do gofrów dorzuca się już na etapie robienia ciasta. Tak jest w tym przypadku. Przedstawiamy smaczną wersję wytrawną. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z kefirem oraz jajkami na gładką masę. Dodaj starty ser i natkę pietruszki, a następnie sól oraz pieprz. Wymieszaj delikatnie. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/serowe-gofry-z-jajkiem-sadzonym-i-boczkiem znajdziesz wszystkie etapy przygotowania gofrów. Gdy ciasto będzie gotowe, upiecz gofry. W międzyczasie zajmij się podsmażeniem boczku i zrobieniem jajka sadzonego. Na gotowe gofry wyłóż sałatę, bekon oraz jajka.

Bezglutenowe gofry na słodko

Gofry mogą być również w wersji bezglutenowej. Oto szczegóły receptury: https://uwielbiam.pl/przepis/bezglutenowe-gofry-czekoladowe-z-dzemem-malinowym-i-owocami. Do jej wykonania będą Ci potrzebne trzy rodzaje mąki: ryżowa, jaglana oraz ziemniaczana. Czekoladowy smak uzyskasz dzięki kakao. Słodką, intrygującą nutę stanowi miód gryczany. Na wierzch nałóż figę, gruszkę oraz dżem malinowy. Możesz oczywiście skomponować dodatki według własnego uznania. Nawet gofry z samym dżemem zawsze smakują wspaniale.

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.