Najlepsze przepisy na domowe gofry - na słodko i słono
[wpis sponsorowany]
Najlepsze przepisy na domowe gofry
— na słodko i słono
Gofry kojarzą się z beztroskim czasem wakacji. W letnich kurortach są
sprzedawane na każdym kroku, ale coraz częściej pojawiają się w domach –
zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Stanowią doskonałą propozycję na
śniadanie, lunch albo deser. Delikatne, chrupiące ciasto rozpływa się w ustach.
Poznaj nasze przepisy na gofry i ciesz się ich smakiem przez cały rok!
Co to są gofry?
Dzieci uwielbiają gofry, ale smakują również dorosłym. Kiedyś były popularne
tylko w wersji na słodko. Z bitą śmietaną i owocami, czekoladą, różnorodnymi
polewami, syropem klonowym oraz posypkami niezmiennie są chętnie konsumowane.
Równie ciekawie i dobrze smakują na słono. Spróbuj wariantu z szynką oraz
serem, warzywami albo sadzonym jajkiem. Nie trzeba wielu składników, aby zjeść
wyjątkowy posiłek.
Jak powstają gofry? Do ich wykonania potrzebne jest specjalne urządzenie
nazywane po prostu gofrownicą. Składa się z dwóch metalowych części ze
żłobieniami, dzięki którym ciasto uzyskuje charakterystyczny wzór. Płynne
ciasto rozprowadza się na jednej części, a drugą dociska. Obie powierzchnie
powodują opiekanie z obu stron i tak powstają gofry.
Jak przygotować
ciasto na gofry?
Istnieje wiele przepisów na ciasto na gofry, ale każdy ma podobną bazę,
ponieważ jest to ciasto przypominające to, które przygotowujemy, gdy robimy
naleśniki. Potrzebna jest mąka, mleko, jajka, cukier, tłuszcz, a także środek
spulchniający taki jak proszek do pieczenia, soda lub drożdże. W przypadku zastosowania
sody zaleca się skorzystanie z maślanki zamiast z mleka. Ważne są odpowiednie
proporcje poszczególnych składników, aby wyszła odpowiednia konsystencja.
Ciasto musi być zdecydowanie gęstsze od tego na naleśniki, aby nie wylewało się
z gofrownicy. Sekret popularności gofrów tkwi m.in. w ich teksturze. W środku
są puszyste, a na zewnątrz przyjemnie chrupkie. Podczas smażenia skórka się
delikatnie zarumienia.
Gofry są znane w wielu miejscach na świecie i w zależności od kraju, albo
nawet regionu, smakują inaczej. W Belgii można się natknąć na dwa rodzaje
gofrów: brukselskie oraz z Liege. Te drugie często są nazywana po prostu
goframi belgijskimi. Gofry brukselskie są delikatne. Powstają na bazie ciasta
drożdżowego bez cukru. Wersję z Liege także przygotowuje się z ciasta
drożdżowego z cukrem perlistym, który ulega karmelizacji. Warto przyjrzeć się
bliżej egzotycznemu pomysłowi prosto z Azji. To gofry bąbelkowe. Używa się do
nich mleka skondensowanego, co dodatkowo czyni przekąskę słodszą. Z kolei w Wietnamie
można zjeść gofry z pandanu. To roślina z tamtego rejonu, która charakteryzuje
się kwiatami o delikatnym, orzechowym smaku. Nadaje gofrom zielony kolor. Łączy
się ją z mleczkiem kokosowym, dzięki czemu przysmak nabiera jeszcze ciekawszego
charakteru. Zobacz teraz, jakie przepisy znalazły się wśród naszych propozycji.
Serowe gofry w
wersji wytrawnej
Niektóre dodatki do gofrów dorzuca się już na etapie robienia ciasta. Tak
jest w tym przypadku. Przedstawiamy smaczną wersję wytrawną. Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia i wymieszaj z kefirem oraz jajkami na gładką masę. Dodaj
starty ser i natkę pietruszki, a następnie sól oraz pieprz. Wymieszaj
delikatnie. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/serowe-gofry-z-jajkiem-sadzonym-i-boczkiem znajdziesz
wszystkie etapy przygotowania gofrów. Gdy ciasto będzie gotowe, upiecz gofry. W
międzyczasie zajmij się podsmażeniem boczku i zrobieniem jajka sadzonego. Na
gotowe gofry wyłóż sałatę, bekon oraz jajka.
Bezglutenowe gofry
na słodko
Gofry mogą być również w wersji bezglutenowej. Oto szczegóły receptury: https://uwielbiam.pl/przepis/bezglutenowe-gofry-czekoladowe-z-dzemem-malinowym-i-owocami.
Do jej wykonania będą Ci potrzebne trzy rodzaje mąki: ryżowa, jaglana oraz
ziemniaczana. Czekoladowy smak uzyskasz dzięki kakao. Słodką, intrygującą nutę
stanowi miód gryczany. Na wierzch nałóż figę, gruszkę oraz dżem malinowy.
Możesz oczywiście skomponować dodatki według własnego uznania. Nawet gofry z
samym dżemem zawsze smakują wspaniale.
Muszę przyznać, że dawno nie jadłam gofra.
OdpowiedzUsuńMmmm serowe gofry!!!
OdpowiedzUsuń