Makaron z pesto
Cześć. Masz ochotę na szybki i pyszny obiad - zapraszam, zrób go razem ze mną. Potrzebujesz tylko kilku składników i w ciągu kilku minut masz obiad gotowy. Naprawdę polecam.
Uwielbiam pesto i zawsze mam zapas w lodówce, używam go do makaronu właśnie, na kanapki, do placków czy naleśników na wytrawnie, do pieczonych warzyw.
[współpraca partnerska]
Pesto przygotowałam razem z moim pomocnikiem kuchennym blenderem próżniowym Kohersen.
Taki blender to doskonałe rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zdrowe i pełnowartościowe posiłki. W blenderze próżniowym możesz przygotować napoje, zupy i sosy i są one bogatsze w składniki odżywcze i cenne enzymy – są po prostu zdrowsze, a przy tym lepiej wyglądają i smakują. Posiłki przygotowywane w próżni, w znaczącym stopniu powodują ograniczenie możliwości rozwoju mikroorganizmów, które mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Jedzenie pozostaje świeże na dłużej i przez dłuższy czas możemy cieszyć się jego pełnym smakiem.
MAKARON Z PESTO
Składniki:
- 200 g ugotowanego makaronu - u mnie świderki
- duży pęczek świeżej bazylii
- 40 g orzeszków pinii
- 40 g sera grana padano
- ząbek czosnku
- 50 ml oliwy
- sól, pieprz
dodatkowo - kilka listków świeżej bazylii, garść tartego sera grana padano
Przygotowanie:
Do kielicha blendera wkładam listki bazylii, dodaje podprażone na suchej patelni orzeszki pinii, ząbek czosnku, sól, pieprz i oliwę. Wszystko razem miksuje.
Do garnka po gotującym się makaronie przekładam 3 łyżki pesto, dodaje makaron i wszystko razem mieszam. Przekładam na talerz i posypuje jeszcze tartym serem i bazylią.
Resztę pesto (jak zostanie) chowam do słoiczka i przechowuje w lodówce.
No po prostu niebo w gębie!! Uwielbiam z resztą makarony :)
OdpowiedzUsuńTaki blender to super pomysł.
OdpowiedzUsuńTakiego makaronu jeszcze nie robiłam. Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńA ja chyba nigdy nie robiłam pesto 🤔 muszę zgłębić temat. A sprzęcior fajny!
OdpowiedzUsuńApetyczne danie. Bazę z pesto wykorzystuję często, więc ten przepis na pewno przypadnie mi do gustu.
OdpowiedzUsuńPycha :) Pesto to świetny dodatek do wielu dań.
OdpowiedzUsuń