Ryż na mleku z jabłkami i żurawiną
Dobry wieczór moje kochane słoneczka. Mam dla was dzisiaj coś pysznego. Dla mnie to danie to smak dzieciństwa. Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem, ja dodałam jeszcze od siebie suszoną żurawinę, którą uwielbiam. Taki ryż możecie przygotować dla rodzinki na śniadanie, obiad czy kolację.
Moje chłopaki właśnie go teraz jedzą.
[współpraca partnerska]
Ryż przygotowałam z pomocą garnka z serii Black Cube Kohersen. Garnek posiada powłokę DIAMONT, jest bardzo odporny a zarysowania, ma w zestawie szklaną pokrywkę, Super rozprowadza się w nim ciepło i nie nie przywiera.
Polecam wam tą serię, mam w kuchni kilka garnków z tej serii różnej wielkości i cały czas ich używam, jestem z nich bardzo zadowolona.
RYŻ NA MLEKU Z JABŁKAMI
Składniki:
- szklanka ryżu - u mnie basmati
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki erytrytolu lub cukru
- 4 jabłka
- łyżeczka cynamonu
- garść suszonej żurawiny
- garść płatków migdałów
Przygotowanie:
Do garnka wlewam mleko i wsypuje ryż. Dodaje erytrytol lub cukier, mieszam i gotuje do miękkości ryżu na małym ogniu, pod przykrywką. Mieszam od czasu do czasu, w razie potrzeby dolewam jeszcze mleka lub wody - ja w sumie dolałam jeszcze szklankę wody.
Jabłka obieram i ścieram na tarce, przekładam do garnka i dodaje cynamon. Możecie dodać jak chcecie również erytrytol lub cukier, ja nie dodałam - jabłka były bardzo słodkie. Gotuje je przez 10 minut. Na koniec dodaje żurawinę.
Do miseczek wykładam ryż i jabłka z żurawiną, posypuje wszystko jeszcze płatkami migdałów i cynamonem.
Smacznego.
Pyszne i treściwe danie, idealne na śniadanie czy kolację na słodko, albo jako deser. Bardzo wszechstronny pomysł 🙂
OdpowiedzUsuńChyba sobie jutro zrobię taki ryż. Pyszne jedzonko.
OdpowiedzUsuńJejku ostatni raz jadłam ryż na mleku w dzieciństwie. Wersja z żurawiną bardzo mi sie podoba
OdpowiedzUsuń