Ciasteczka z czekoladą i orzechami

 


CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

Dzień dobry dzień dobry. Witam was już we wrześniu.  Od samego rana wrzucam wam  przepis na ciasteczka, koniecznie musicie je spróbować. Mówię wam jakie one są pyyyyysze. To najlepsze ciastka na świecie.  

[reklama]

Czekoladę kupicie w sklepie SFD - z moim kodem MANIUSIA10 macie -10% zniżki na wszystkie produkty Allnutrition i SFD Nutrition. 

Składniki:

- 150 g miękkiego masła 
- 140 g cukru 
- 1 jajko
- szczypta soli 
- 240 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia 
- 100 g czekolady
- 50 g orzechów (dowolnych) 

Przygotowanie:

Czekoladę i orzechy siekamy. 

Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i proszek. Dodajemy jajko i pokrojone masło. Wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy czekoladę i orzechy i mieszamy. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni (jak chcemy aby ciasteczka wyszły bardziej miękkie) lub do temperatury 170 stopni (aby wyszły twardsze i bardziej chrupiące). Ja testowałam obie opcje i obie mi smakują bardzo. To już zostawiam wam wybór. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo miękkie i trzeba chwilkę je zostawić na blaszce i potem ułożyć na kratkę, wówczas stwardnieją. Przechowujemy je w zamkniętym pojemniku. 

Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je w odstępach na blaszce. Podczas pieczenia zmienią kształt dlatego zachowajcie odstęp. Najlepiej upiec je na dwóch blaszkach. Pieczemy 20 minut, grzanie góra-dół. Musicie spróbować jakie one są pyszne, naprawdę polecam - to najlepsze ciasteczka jakie do tej pory upiekłam. Serio - a upiekłam ich już naprawdę sporo. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.