Ciasteczka z czekoladą i orzechami
CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI
Dzień dobry dzień dobry. Witam was już we wrześniu. Od samego rana wrzucam wam przepis na ciasteczka, koniecznie musicie je spróbować. Mówię wam jakie one są pyyyyysze. To najlepsze ciastka na świecie.
[reklama]
Składniki:
Przygotowanie:
Czekoladę i orzechy siekamy.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i proszek. Dodajemy jajko i pokrojone masło. Wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy czekoladę i orzechy i mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni (jak chcemy aby ciasteczka wyszły bardziej miękkie) lub do temperatury 170 stopni (aby wyszły twardsze i bardziej chrupiące). Ja testowałam obie opcje i obie mi smakują bardzo. To już zostawiam wam wybór. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo miękkie i trzeba chwilkę je zostawić na blaszce i potem ułożyć na kratkę, wówczas stwardnieją. Przechowujemy je w zamkniętym pojemniku.
Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je w odstępach na blaszce. Podczas pieczenia zmienią kształt dlatego zachowajcie odstęp. Najlepiej upiec je na dwóch blaszkach. Pieczemy 20 minut, grzanie góra-dół. Musicie spróbować jakie one są pyszne, naprawdę polecam - to najlepsze ciasteczka jakie do tej pory upiekłam. Serio - a upiekłam ich już naprawdę sporo.
Ależ one muszą być pyszne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńOch, uwielbiam ciasteczka z czekoladą! Na pewno wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńIdealne do śniadaniówki!
OdpowiedzUsuńzrobiłem i są pycha! BTW piękna deska na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka wyglądają przepysznie! 😋
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuń