Ciasto cytrynowe

 


MAŚLANE CIASTO CYTRYNOWE

Pyszne, cytrynowe, wilgotne ciasto poleca się do porannej kawki, musicie go spróbować, zakochacie się w tym smaku. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i zawsze wychodzi. 

Pozdrawiam was cieplutko i życzę pięknego weekendu.


Składniki:

- 260 g miękkiego masła 
- 4 jajka 
- 140 g cukru
- 140 g soku z cytryny 
- skórka starta z 1 cytryny
- 240 g mąki pszennej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

Do miski wkładam miękkie masło i miksuje je z cukrem 5 minut. Następnie dodaje po 1 jajku cały czas miksując, wlewam sok z cytryny i dodaje skórkę. 

Następnie porcjami dostaje mąkę wymieszaną z proszkiem. Miksuje chwilkę do połączenia składników. 

Tortownicę (26 cm) wykładam papierem - tylko spód i wykładam ciasto. Piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40-45 minut (do suchego patyczka). 

Upieczone ciasto polewam lukrem - cukier puder mieszam z sokiem z cytryny. Polecam wam to ciasto, jest obłędne w smaku. 








Komentarze

  1. Takie ciasto uwielbiam jeść do popołudniowej kawki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie cytrynowe ciasta, super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię cytrynowe smaki. :) Dzięki za podzielenie się przepisem

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Jeszcze sama takiego nie piekłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste przepisy są zawsze najlepsze, a to ciasto wydaje się być doskonałym przykładem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta, które zawsze wychodzą. 😊 To wygląda naprawdę pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.