Naleśniki z szynką i serem
Na specjalne życzenie Asi i Roberta wrzucam przepis na obłędną w smaku pieczoną karkówkę.
Pamiętam także, że obiecałam ją zrobić dla Grażynki i Tomka.
Mój mąż jak spróbował tego dania to powiedział, że to najlepsza karkówka jaką jadł w życiu - mówię wam to jest sztos, mięciutkie mięso i ten sosik, ten smak - petarda. Spróbuj i zaskocz swoją rodzinkę wspaniałym obiadem.
KARKÓWKA PIECZONA W KETCHUPIE I CEBULI
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę - ketchup wymieszaj z majonezem i z oliwą, musztardą i przyprawami. Posmaruj nią mięso i przykryj. Odstaw na noc do lodówki lub na 2 godziny.
Na dno naczynia do zapiekania ułóż pokrojoną w plastry cebule, marchewkę pokrojoną w plasterki i mięso
Mięso piekłam pod przykryciem w 200 stopniach przez 2 godziny następnie pół godziny bez przykrycia (w połowie pieczenia bez przykrycia obróciłam mięso na drugą stronę). Odlałam także cześć wody jaka powstała przy pieczeniu, tak 1/3.
Po upieczeniu posypałam zieleninką. Karkówkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i karmelizowaną marchewką, posypałam jeszcze szczypiorkiem. Częstujcie się.
Zamiast karkówki możecie użyć schabu lub mięso pomieszać - kilka plastrów karkówki i kilka plastrów schabu
Zrób ze mną przepyszne śniadanie, które zasyci cię na długi czas - ja mam ostatnio wielką fazę na te danie a składniki możesz dowolnie wymieniać. Smacznego i miłego dnia.
JAJKA W WARZYWACH
Składniki:
Warzywa pokrój i podsmaż na oliwie, dodaj przyprawy. Następnie wbij jajka i duś po przykryciem. Mówię wam jakie to jest pyszne. Możesz dodać boczek, marchewkę, boczniaki, bakłażana, passatę pomidorową, kiełbasę co tylko chcesz.
Na koniec posyp szczypiorkiem.
Spróbuj koniecznie - jestem pewna, że zakochasz się w takim daniu tak jak ja. Miłego dnia i smacznego.
Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.
Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.
Gdy ciasto już wyrośnie to przekładam je blat podsypany mąką i za pomocą palców nadaje mu kształt prostokąta. Można je także rozwałkować, ale bez problemu zrobicie to ręcznie. Ciasto smaruje na całej powierzchni konfiturą pomarańczową, możecie dać inną, marmoladę, kajmak czy krem czekoladowy.
Ciasto składam na trzy części - jedną stronę do środka i przykrywam drugą - powstaje prostokąt, który przekładam na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Dociskam delikatnie aby cała blaszka była pokryta ciastem.
Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół.