Drożdżówka z kruszonką i konfiturą pomarańczową
- 2 jajka + żółtko
- 100 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g masła
nadzienie
- słoik konfitury pomarańczowej
kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej
Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.
Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.
Gdy ciasto już wyrośnie to przekładam je blat podsypany mąką i za pomocą palców nadaje mu kształt prostokąta. Można je także rozwałkować, ale bez problemu zrobicie to ręcznie. Ciasto smaruje na całej powierzchni konfiturą pomarańczową, możecie dać inną, marmoladę, kajmak czy krem czekoladowy.
Ciasto składam na trzy części - jedną stronę do środka i przykrywam drugą - powstaje prostokąt, który przekładam na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Dociskam delikatnie aby cała blaszka była pokryta ciastem.
Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Uwielbiam taką drożdżówkę. Pychota.
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Drożdżówki zawsze kojarzą mi się z domowym ciepłem i rodziną. Z konfiturą pomarańczową muszą być wyjątkowe.
OdpowiedzUsuńIdealna 🧡 Od samego patrzenia pracują kubki smakowe 😍
OdpowiedzUsuńIdealna i klasyczna drożdżówka. Nie pamiętam kiedy taką jadłam
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego do kawy
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszną i puszystą, dokładnie takie lubię. :)
OdpowiedzUsuńLatami takiej nie piekłam. Muszę zrobić
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten zapach drożdżówki roznoszący się po domu! Dzięki za ten przepis. :)
OdpowiedzUsuń