Gulasz z ziemniaczaną pierzynką
Witam się z wami w tą piękną i słoneczną środę. Mam dla was pyszny pomysł na obiad, mówię wam rewelacyjne danie. Przygotowanie może i troszkę czasochłonne, ale naprawdę warto, ponieważ w zasadzie obiad robi się sam.
[współpraca partnerska]
Obiad przygotowałam z pomocą garnka do gotowania na parze Kohersen z serii Black Cube, powiem wam, że ten garnek jest rewelacyjny. Można go używać na wiele sposobów. Możecie gotować w samym garnku czyli dolnej części zestawu np. zupy, sosy, dżemy. Fajne jest to, że ten garnek jest naprawdę duży bo ma aż 8,3 l pojemności. Do tego jest wkład do gotowania na parze oraz pokrywka.
Możecie skorzystać z samego wkładu wówczas do garnka wlewamy wodę a na wkładzie układamy warzywa, mięso czy rybę. A możecie także tak jak ja przygotować gulasz, który gotował się w garnku a do wkładu włożyłam ziemniaki i za jednym gotowaniem miałam i gulasz gotowy i ugotowane ziemniaki. Jak dla mnie super opcja.
Poza tym naczynie pokryte jest nieprzywierającą, odporną na zarysowania powłoką BLACK CUBE o strukturze plastra miodu, która powstała bez użycia PFOA i PFOS. Dzięki temu podczas gotowania do potraw nie przenikają szkodliwe substancje.
Zapraszam do wspólnego gotowania.
GULASZ Z ZIEMNIACZANĄ PIERZYNKĄ
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 g startego żółtego sera
- sól i pieprz
- łyżka masła
- 1 kg schabu
- 0,5 kg mięsa z szynki wieprzowej
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 marchewki
- kawałek pora
- garść suszonych grzybów
- 6 pomidorów suszonych
- przyprawa do mięs
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- szczypiorek
Przygotowanie:
Mięsko kroję w kostkę, przyprawiam przyprawą do mięsa, solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podsmażam na oleju w garnku, odkładam do miski.
W tym samym garnku podsmażam pokrojone pieczarki, pokrojoną cebulę, por oraz pokrojoną marchewkę. Dodaje mięso, suszone grzyby, pokrojone suszone pomidory i wszystko zalewam gorącą, przegotowaną wodą. Przykrywam pokrywką i gotuje 1,5 godziny na małym ogniu.
Następnie garnek przykrywam wkładem do gotowania na parze, na którym układam obrane ziemniaki i gotuje jeszcze pół godziny wszystko razem.
Gulasz przekładam do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki tłuczę z jogurtem, serem, masłem, solą i pieprzem. Układam je na gulaszu.
Zapiekam w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 25-30 minut, aż ziemniaki się ładnie zarumienią. Posypuje na koniec szczypiorkiem.
Koniecznie spróbujcie takiego dania, jest naprawdę przepyszne.
Pyszny i jaki pożywny obiad 😍
OdpowiedzUsuńJaki fajny przepis. Coś zupełnie innego.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Na pewno znajdzie się na mojej liście wykonanych obiadków z Twoich przepisów 🥰
OdpowiedzUsuńPyszne danie na jesienny obiad. Uwielbiam gulasz, więc ten przygotuję przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł.
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego nie gotowałam. Z chęcią wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńRewelacyjny obiad. Nigdy nie jadłam. Chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na gulasz, na pewno chciałabym wypróbować w takiej wersji.
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńTo kolejny przepis od Ciebie, który wygląda strasznie apetycznie. Zapisuje!
OdpowiedzUsuńTo kolejny przepis od Ciebie, który wygląda apetycznie. Zapisuję!
OdpowiedzUsuń