Pieczona karkówka w ketchupie i cebuli


Na specjalne życzenie Asi i Roberta wrzucam przepis na obłędną w smaku pieczoną karkówkę. 

Pamiętam także, że obiecałam ją zrobić dla Grażynki i Tomka. 

Mój mąż jak spróbował tego dania to powiedział, że to najlepsza karkówka jaką jadł w życiu - mówię wam to jest sztos,  mięciutkie mięso i ten sosik, ten smak - petarda. Spróbuj i zaskocz swoją rodzinkę wspaniałym obiadem.


KARKÓWKA PIECZONA W KETCHUPIE I CEBULI

Składniki:

- 1,5 kg karkówki (odcięłam najbardziej tłuste miejsca) 
- 3 duże cebule
- 2 marchewki
- kawałek pora
- 2 łyżki oliwy
- 10 łyżek ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- łyżka musztardy
- pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki pieprzu, łyżka słodkiej papryki i czosnku granulowanego, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka curry, łyżka suszonej bazylii i oregano
- natka pietruszki i koperek do posypania 

Przygotowanie:


Mięso pokrój na plastry. 

Przygotuj marynatę - ketchup wymieszaj z majonezem i  z oliwą, musztardą i przyprawami. Posmaruj nią mięso i przykryj. Odstaw na noc do lodówki lub na 2 godziny. 

Na dno naczynia do zapiekania ułóż pokrojoną w plastry cebule, marchewkę pokrojoną w plasterki i mięso  

Mięso piekłam pod przykryciem w 200 stopniach przez 2 godziny następnie pół godziny bez przykrycia (w połowie pieczenia bez przykrycia obróciłam mięso na drugą stronę). Odlałam także cześć wody jaka powstała przy pieczeniu, tak 1/3. 

Po upieczeniu posypałam zieleninką. Karkówkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i karmelizowaną marchewką, posypałam jeszcze szczypiorkiem. Częstujcie się.

Zamiast karkówki możecie użyć schabu lub mięso pomieszać - kilka plastrów karkówki i kilka plastrów schabu  






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.