Pieczona karkówka w ketchupie i cebuli
Na specjalne życzenie Asi i Roberta wrzucam przepis na obłędną w smaku pieczoną karkówkę.
Pamiętam także, że obiecałam ją zrobić dla Grażynki i Tomka.
Mój mąż jak spróbował tego dania to powiedział, że to najlepsza karkówka jaką jadł w życiu - mówię wam to jest sztos, mięciutkie mięso i ten sosik, ten smak - petarda. Spróbuj i zaskocz swoją rodzinkę wspaniałym obiadem.
KARKÓWKA PIECZONA W KETCHUPIE I CEBULI
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę - ketchup wymieszaj z majonezem i z oliwą, musztardą i przyprawami. Posmaruj nią mięso i przykryj. Odstaw na noc do lodówki lub na 2 godziny.
Na dno naczynia do zapiekania ułóż pokrojoną w plastry cebule, marchewkę pokrojoną w plasterki i mięso
Mięso piekłam pod przykryciem w 200 stopniach przez 2 godziny następnie pół godziny bez przykrycia (w połowie pieczenia bez przykrycia obróciłam mięso na drugą stronę). Odlałam także cześć wody jaka powstała przy pieczeniu, tak 1/3.
Po upieczeniu posypałam zieleninką. Karkówkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i karmelizowaną marchewką, posypałam jeszcze szczypiorkiem. Częstujcie się.
Zamiast karkówki możecie użyć schabu lub mięso pomieszać - kilka plastrów karkówki i kilka plastrów schabu
To zdecydowanie danie dla mojego męża.
OdpowiedzUsuńPyszne! Na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńO! Ale pyszny pomysł. W sam raz na niedzielny obiad.
OdpowiedzUsuń