Placki twarogowe z frużeliną jabłkową
Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na pyszne śniadanie, zrobiłam placki twarogowe i podałam je z frużeliną jabłkową. To jest takie pyszne.
Częstujcie się, smacznego i miłego dnia.
[reklama]
Frużelinę kupicie w sklepie SFD - z moim kodem MANIUSIA10 macie -10% zniżki na wszystkie produkty Allnutrition i SFD Nutrition.
PLACKI TWAROGOWE Z FRUŻELINĄ JABŁKOWĄ
Składniki:
- 500 g twarogu (ja użyłam z wiaderka)
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski przekładam twaróg, dodaje jajka i mieszam widelcem. Następnie dodaje mąkę i proszek i ponownie mieszam widelcem. Nie ma potrzeby używania miksera. Możecie także dać odrobinę cukru lub erytrytolu (ja nie daje bo lubię zjeść takie placki zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnie, nadrabiam dodatkami).
Nabieram łyżką porcję ciasta i zwilżonymi dłońmi w wodzie formuje placki i układam je na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni. Smażę ja na małym ogniu pod przykryciem - dajcie plackom czas, smażcie na małym ogniu aż się zarumienią z dwóch stron i pięknie urosną.
Usmażone placki przekładam na talerze - mi wyszło 12 sztuk - podaje z frużeliną jabłkową z przyprawami korzennymi i płatkami migdałów. Częstujcie się.
Mniam, ale pyszne śniadanie. Stosunkowo proste i szybkie danie 🙂
OdpowiedzUsuń